Så här beställer du vin

2014 Chinon Les Varennes du Grand Clos (nr 95387) – Charles Joguet

2012LesVarennesduGrandClos

299,00 kr

2014 Chinon Les Varennes du Grand Clos är gjord i en elegant och ursprungstypisk stil från en fantastisk årgång. Vinet är ännu ungt med mörkfruktig bärighet, toner av färska örter och en härlig fräschör.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

          

Domaine Charles Joguet är en av de allra bästa producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Företaget grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och de blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag, och en oerhört hög ambitionsnivå, gör de mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men de gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser varav en vit chenin blanc.

Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av Jacques Genet, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med en stor respekt för natur och tradition.

Årgång 2014 blev fantastisk i större delen av Loire, inte minst i Chinon. Les Varennes du Grand Clos är gjord på druvor från 50-åriga rankor, fatlagrades försiktigt i en stil och är gjord är både pigg och komplex och visar upp cabernet francdruvan från sin bästa sida. Vinet tilldelades 92 poäng av WineSpectator! Det har börjat upp sig men kan med fördel lagras i flera år. Drick gärna till lamm eller lätta men smakrika kötträtter kryddade med rosmarin och vitlök.

Doft

Inbjudande och mörkfruktig doft med inslag av svarta vinbär, mörka hallon, peppar, grön paprika, färska örter, muskot och lite fat.

Smak

Smaken är ännu ung med fruktiga inslag av svarta vinbär, slånbär, hallon, örter och fina fattoner. Vinet är medelfylligt med en pigg syra och välintegrerade tanniner. Lång, fräsch och härlig avslutning fylld av bär och färska örter.

Druvor

100 % cabernet franc.

Lagring

2019-2029.

Mat

Vinets fräscha elegans gör sig perfekt till lamm eller kalv, gärna med rosmarin, vitlök, svamp och gräddiga tillbehör.

Dela med dina vänner