Så här beställer du vin

2014 Musigny Vielles Vignes Grand Cru (nr 92045) – Comte Georges de Vogüé

4.892,00 kr

Koncentrerat och komplext vin med både elegans och kraft. Otroligt fokuserat och tätt med smaker som aldrig tar slut. Helt enkelt magiskt!

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80 % av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.

Le Musigny är det mest omtalade Grand Cru-läget i Chambolle-Musigny. Vogüé äger hela 7,2 ha av totalt 10, vilket gör dem till den absolut största producenten av detta mytomspunna läge! Behöver vi tillägga att man får toppoäng på de flesta årgångar som produceras? Första halvan av 2014 var det kallt och blött i Bourgogne med stora hagelstormar, vilka förstörde många druvor. En varm, solig sensommar och höst resulterade dock i att de kvarvarande druvorna som skördades var av mycket hög kvalitet. Årgången räknas för röda viner in bland topp tre under 2000-talet. 96 poäng (=) och omdömet ”Världsklassvin” i DinaViner Professional Edition 2017-03.

Doft

Doft av mineral och våta stenar, viol, mogna mörka bär, blommor som lavendel och kaprifol, kryddor och ekfat. Listan kan göras lång. En enastående koncentration i doften!

Smak

Koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Otroligt fokuserad och tät med smaker som aldrig tar slut. En förförisk struktur och en balans och harmoni som man sällan träffar på. Helt enkelt magiskt!

Lagring

Ett vin för vinkällaren som med tid kommer att ge sin tålmodige sparare valuta för tiden. Bäst 2024-2054.

Mat

Prova till fågel eller ljusa kötträtter, gärna med svamp, vinbaserade såser och sidfläsk. Eller varför inte i eget majestät?

Tips

Lufta en timme i karaff före servering. Servera vid 17-18ºC.

Dela med dina vänner