Så här beställer du vin

2014 Pinot Noir Tradition (74134) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

175,00 kr

SLUTSÅLD.

Vinet har en härlig rödbärig ton med mineralkaraktär, vilket är typiskt för området som druvorna har växt i. Vinet är mycket fräscht och har mogna, silkiga tanniner.

sRedan 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman med samma namn som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som familjen började fokusera på hög kvalitet. Produktionen består till hälften av vita viner, och hälften röda viner. Röda viner gör han bland annat av Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Saint Laurent, Frühburgunder och Blaufränkisch.

Druvan Pinot Noir heter Spätburgunder på tyska. På etiketten på flaskan du köper, står det däremot Pinot Noir, men det är alltså samma innehåll i flaskorna.

Druvorna som ingår i Pinot Noir Tradition kommer från olika vingårdslägen i Pfalz: Laumersheimer och Grosskarlbacher. Jordmånen, som är typisk för båda lägen, består av lerjord med fin kalksten i matjorden och kalksten i alven. Alla druvorna skördas för hand. Efter pressning sedimenteras musten naturlig före jäsningen, och jäsningen pågår mellan två och tre veckor. Vinet lagras sedan i begagnade barrique i ungefär 16 månader.

 

Doft

Vinet har en ursprungstypisk doft med mogna smultron, plommon, mandel, fat, körsbär och mineral.

Smak

I smaken hittar du de samma tonerna av röda bär som i doften. Senare kommer tonerna av mineral, mörk choklad, läder och svagt rostade fat. Vinet er mycket elegant, det är relativt lätt med mogna tanniner som bidrar till vinets fina struktur. Vinet har en hög syra, vilket är typisk för just årgång 2014. Syran bidar till att lyfta frukten i eftersmaken.

Lagring

Bäst 2018-2023.

Mat

Pinot Noir Tradition 2014 passar till lättare mat, som till exempel enkla pastarätter, kyckling och milda köttgrytor. Använda gärna mycket syra i maten för att balansera med vinets höga syra.

Dela med dina vänner