Så här beställer du vin

2015 Barbera d’Alba Superiore (nr 71848) – Josetta Saffirio

BarberadAlbaJSny

179,00 kr

Minsta beställning är 6 flaskor

Denna Barbera d'Alba Superiore är en enastående prestation av Josetta Saffirio med mörka körsbär, mullbär, choklad och rostade fat. Lång eftersmak!

Antal

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk.

Likt hennes Barolo är även denna Barbera en gömd skatt som vi är stolta att få presentera i Sverige. I och med årgång 2015 är klassifikationen också uppdaterad till Superiore. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat av slavonsk ek där vinet lagras i 12 månader. Vinet har en ren, mjuk, bärig stil åt det moderna hållet. Vi bugar och bockar för en strålande prestation!

Doft

Ren, bärig doft med inslag av mörka körsbär, mullbär, choklad och rostade fat.

Smak

En härlig aromatisk smak av blåbär, körsbär, rostade fat och vanilj. Bra fyllighet med väl integrerad syra, mogna tanniner och fint, långt avslut.

Lagring

Bäst 2017-2022

Mat

Detta fylliga och fruktiga vin kräver kötträtter med rödvinssås eller pastarätter med parmesan och gräddiga pastasåser.

Dela med dina vänner