Så här beställer du vin

2015 Château La Gravette Lacombe (nr 95490)

Placeholder

165,00 kr

 

Château La Gravette Lacombe kommer från Lesparre-Médoc och den fantastiska årgången 2015. Vinet har en fruktig smak med fatkaraktär och lite animaliska toner och en lång eftersmak.

 

Beställ här

Château La Gravette Lacombe har en lång historia och omnämns så tidigt som år 1850 av Cocks and Feret, och är sedan 1893 klassificerat som ett Cru Bourgeois. Själva slottet ligger i staden Lesparre-Médoc, men de 10 Ha stora vingårdarna finns på olika ställen i Médoc som innefattar flera kommuner. Jordmånen, som består av fin grusjord, producerar ypperlig cabernet sauvignon som verkligen kommer till sin rätt här och har bra lagringspotential. I kombination med petit verdot och merlot skapas här viner i sann Médoc-anda. I frosten 1956 strök en hel del rankor med, men Marcel Andron tog vingården under sina vingar och planterade som tur var nya stockar.

Vingårdarna sköts mycket noggrant och druvorna vinifieras i familjen Lacombes vineri i Civrac Médoc, där de även driver Château Bessan Ségur. Druvorna kommer från en tio hektar stor vingård i Lesparre- Médocs centrum, med rankor som har en medelålder på 20 år. De sorteras för hand och jäser i temperaturreglerade ståltankar. Målet med vinifieringen och lagringen är att få fram den distinkta karaktären och den naturliga elegansen i frukten. 2015 blev en strålande årgång i Bordeaux.  Årgångens viner karaktäriseras av en fin frukt med välbalanserad syra och tanniner.

Alf Tumble (DN) ger vinet 5 av 5 i beytg: ” Stiltypisk och drickfärdig bordeaux från toppårgång. Det finns tillfällen då allt bara måste vara som det alltid har varit. Pappas födelsedagsmiddag till exempel: Grillad entrecote, hasselbackspotatis och bearnaisesås. Ingen i släkten skulle någonsin ifrågasätta detta. En flaska bordeaux hör såklart dit. Kanske två, med tanke på priset.”

Doft

Fruktig doft med inslag av svarta vinbär, ceder, leder, stall, vanilj och rostad fatkaraktär.

Smak

Fruktig smak med fatkaraktär och lite animaliska toner och en lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2018-2025

Mat

Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar samt till milda hårdostar.

Dela med dina vänner