Så här beställer du vin

2015 Châteauneuf-du-Pape (nr 79942) – Roger Perrin

269,00 kr

Châteauneuf-du-Pape från Roger Perrin är charmerande med insmickrande smak av röda bär och sydfranska örter. Eftersmaken är lång och fruktig.

Beställ här

Domaine Roger Perrin ligger i hjärtat av Châteauneuf-du-Pape. Egendomen startades av Roger Perrin som på 1980-talet lämnade över till sin son Luc. Luc hade tidigare praktiserat på Chateau Beaucastel och gjorde enorma uppryckningar av vingårdar och vineri. Efter Lucs tragiska bortgång har hans syster Veronique Perrin  och hennes son Xavier Rolin tagit över styret. De har i sin tur börjat bedriva jordbruket mot mer ekologisk odling, men är ännu inte certifierade.

Perrins Châteauneuf–du–Pape är fantastiskt mycket vin för pengarna. Vinet görs på sju olika druvor som alla handplockas. Druvorna avstjälkas, sedan ligger musten svalt för att uppnå mest möjligt arom och färg utan att få för mycket tanniner. Varje druvsort framställs var för sig. De jäser i temperaturkontrollerade ståltankar, sedan lagras de i dels i stora ekfat (foudre), dels i ståltank och dels i små ekfat (barrique). Efter ungefär 12-15 månaders lagring, blandas de olika vinerna till det som slutligen fylls i flaskorna och blir Perrins Châteauneuf-du-Pape.

 

Doft

Charmerande, ung rödfruktig doft med inslag av hallon och björnbär. Du kan även hitta toner av mineral, örter och kryddor.

Smak

Fräsch, insmickrande fruktig smak med toner av hallon, röda körsbär, björnbär och vanilj. Du kan även hitta de typiska tonerna från Châteauneuf-du-Pape som kallas garrique, som är en blandning av franska örter. Vinet är medelfylligt och har en härlig munkänsla. De mogna, och relativt kraftiga tanninerna, bidrar till vinets goda struktur. Eftersmaken är lång och fruktig.

Lagring

Bäst 2019-2024.

Mat

Mustiga grytor, gärna av vilt med svamp, rödvin och härliga, sydfranska örter. Eller till kryddrubbad stek av nötkött med rödvinssås.

Tips

Lufta gärna vinet en timme i karaff före servering.

Dela med dina vänner