Så här beställer du vin

2015 Meerlust Rubicon (nr 2026) – Meerlust Estate

249,00 kr

SLUTSÅLD

Normalt sett brukar vi rekommendera att vänta några år innan du korkar upp en Meerlust Rubicon men 2015 är så generös att den är synnerligen njutbar redan nu, även om den givetvis håller för lagring.

 

Beställ här

Meerlust ligger vid svala False Bay och har en historia som sträcker sig tillbaka till år 1693 när egendomen uppfördes. Det skulle dock dröja ända till år 1756 innan det kom i familjen Myburghs ägor, vilket det är än idag.

När den första årgången (1980, som släpptes år 1984) av Meerlust Rubicon lanserades ansågs det mycket kontroversiellt med ett sydafrikanskt kvalitetsvin på bordeauxdruvor och vinet motarbetades intensivt från den sydafrikanska vinnäringen. Med risk för totalt fiasko valde Meerlust att följa sin dröm och lansera vinet i alla fall. Succén lät inte vänta på sig. Rubicon är därför Meerlusts stolthet, och anses numera vara ett riktigt kultvin. Det är flaggskeppsvinet som får sin strukturerade syra och tanniner från cabernet sauvignon, fräschören och det nästan blommiga aromerna från cabernet franc och den fylliga, silkiga fruktigheten från merlot.

Varje druvsort jäser separat. Den malolaktiska jäsningen genomförs i 300 liters ekfat. Efter nio månader blandar de vinerna, och sedan ligger det i ytterligare nio månader. 2015 Meerlust Rubicon har legat totalt 18 månader på fransk ek varav 67 procent på nya fat och 33 procent på fat som använts en gång tidigare.

Årgång 2015 började perfekt, först med kyla så att vinrankorna kunde vila och sedan en jämn blomning och fruktsättning. Meerlust praktiserar ”green harvest”, vilket innebär att de skär bort många druvklasar för att uppnå bättre koncentration i druvorna som är kvar.  Årgång 2015 är ansett som en mycket bra årgång i Cape Town området, och det blir mycket tydligt i Meerlust Rubicon 2015, som dessutom är ovanligt tillgänglig.

 

Doft

En stor och nyanserad doft med fatakaraktär och fruktiga toner av mogna svarta vinbär,  mogna tranbär, björnbär, plommon, rostat kaffe, vanilj, choklad och muskot.

Smak

Smaken är stor, koncentrerad och smakrik med toner av svarta vinbär, bigarråer, mullbär,  lakrits, ekfat, rostat kaffe, mörk choklad och vanilj. Rubicon är ett fylligt, smakrikt och välbalanserat vin. Tanninerna är mogna, och de ger ett torrt, fräscht avslut.

Lagring

Vinet kan lagras i ca 15-20 år.

Mat

Rubincon är ett relativt kraftigt vin och bör därför paras ihop med smakrik mat som till exempel huvudrätter med vilt, nöt och lamm som huvudingrediens.

Tips

Lufta gärna vinet 3-4 timmar i karaff innan servering.

Dela med dina vänner