Så här beställer du vin

2015 Simonsig Tiara (nr 79949)

195,00 kr

TILLFÄLLIGT SLUT

Säljs i kolli om 3 flaskor

Tiara gjordes för att vara kronan på verket av alla Simonsigs röda viner och är en smakrik bordeauxblend.

Tiara är en smakrik Bordeaux-blend från Simonsig. Vinet gjordes för att vara kronan på verket av alla Simonsigs röda viner och blev den en omedelbar succé när den släpptes första gången år 1992 (årgång 1990). Det är oftast en fyrdruvs-blandning som varje årgång har något olika proportioner mellan druvorna. Vinet lagras på  franska fat, varav 51 procent nya, i 17 månader.

Årgång 2015 var ett bra år för druvorna som ingår i vinet. Varmt väder i början av växtsäsongen bidrog till tidig blomning, och en lång växtsäsong som är bra för druvan utveckling av aromer. Det var torrt och varmt även när druvorna skördades, så druvorna var friska och goda. År 2015 är med andra ord ett riktigt bra år för Tiara.

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt.

Doft

Vinet har en stor doft med toner av mogna björnbär, svarta vinbär, mullbär, körsbär, lakrits och rökiga inslag. Vinet har även tydliga fattoner.

Smak

Tiara är ett fruktintensivt vin, med mycket bärtoner. Bärtonerna är mogna och söta, men vinets finkorninga tanniner gör att vinet har en fin balans. Fatlagringen ger smakrika toner av rök, ceder och söta kryddor som kanel och vanilj. Ett stort vin med lång och smakrik eftersmak.

Lagring

Det går utmärkt att njuta av vinet redan i dag, men vi skulle rekommendera att vänta fyra-fem år så det utvecklas och blir mer komplext. Vill du vänta längre för att få mer mognadskaraktär i vinet, går även det bra.

Mat

Vinet är mycket smakrikt, så välj gärna smakrika rätter som bräserad oxkind, ravioli med svamp, eller en god gryta med kalvkött.

 

Dela med dina vänner