Så här beställer du vin

2016 Barbera d’Alba San Stefanetto – Piero Busso (74647) – Piero Busso

Ekologiskt

299,00 kr

2016 Barbera d’Alba San Stefanetto är ett underbart, smakrikt och komplext vin av ovanlig hög kvalité på barberadruvan. Det är framförallt ett vin man gärna kombinerar med mat.

Beställ här

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Druvorna i det här vinet sommar från vingården San Stefanetto som ligger i Treiso. Vingården ligger på ungefär 400 meter över havet och är en brant vingård som vetter mot sydost. Jordmånen består av kalkrik sten. Piero Busso äger endast 0,5 hektar av vingården, där vinstockarna planterades år 1984. Druvorna skördas för hand.

Musten har jäst i ståltankar, sedan lagras vinet i begagnade fat, dels stora fat och dels barrique (små ekfat), i 14 månader och minst sex månader i flaska.

Årlig produktion är ungefär 4.000 flaskor per år.

 

Doft

En stor, koncentrerad och varm doft med toner av mogna mörka bär som bigarråer, plommon och björnbär. Du hittar dessutom subtila mineraltoner, kryddor och ceder.

Smak

Skördeuttaget är lågt och resultatet blir ett mycket smakrikt, koncentrerat och komplext vin. Vinet har en härlig komplex smak med mogna bärtoner. Druvorna växer på bästa vingårdsläget med mycket solexponering, vilket förklarar de mogna bärtonerna. Men smakrikedomen är inte intensiv, tvärt om har vinet en fin elegans med mineraltoner och toner av bigarråer, vildhallon, björnbär, blåbär, körsbärskärnor, ceder och fatkryddor. San Stefanetto har en utmärkt balans mellan frukt, tanniner och syra. Eftersmaken är lång och elegant med varma frukttoner.

Lagring

Drick 2018-2026.

Mat

Det här är ett relativt fylligt och smakrikt vin med hög syra, så vi rekommenderar smakrika maträtter med krämiga tillbehör. Krämiga pastarätter, eller saftiga pastarätter som till exempel pappardelle passar utmärkt. Smakrikt viltkött som råvara blir också en bra kombination. Vällagrade ostar, gärna gjorda på getost, blir fantastiskt gott.

Tips

Lufta gärna två timmar innan avnjutning. Serveras vid 16-20 grader.

Dela med dina vänner