Så här beställer du vin

2016 Barbera d’Alba Superiore (nr 71848) – Josetta Saffirio

179,00 kr

Minsta beställning är 6 flaskor

Denna Barbera d’Alba Superiore är ett smakrikt, fräscht och bärigt barberavin, med inslag av både röda och mörka bör, viol och vanilj. Elegant eftersmak.

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk. Sedan årgång 2015 är klassifikationen uppdaterad till Superiore. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat av slavonsk ek där vinet lagras i 12 månader. Årgång 2016 var ett bra år i Piemonte, där druvorna hann mogna i tid samtidigt som den fina syran i barberadruvan är kvar.

Doft

Ren och stor bärig doft, med toner av båda röda och mörka bär som vildhallon, körsbär, jordgubbar och plommon, samt viol och en hint av choklad.

Smak

Vinet har en fräsch och fruktig smak, med silkiga tanniner och en bra struktur. Smaken har en bra balans mellan frukt och syra, och de härligt fruktiga tonerna är framträdande från början till det långa avslutet.

Lagring

Bäst 2018-2022.

Mat

Vinet är smakrikt, har mjuka tanniner och en hög syra, vilket gör det mycket matvänligt. Det passar bra till grillmat, bufféer, hamburgare med nötkött eller halloumi, många pastarätter med kyckling eller en vällagad pizza.

Dela med dina vänner