Så här beställer du vin

2016 Chambolle-Musigny 1er Cru ”Les Amoureuses” (90079) – Robert Groffier

2.675,00 kr

Beställ här

Domaine Robert Groffier sålde tidigare sina viner till olika negocianter men 1972 så bestämde de sig för att börja sälja sina viner under eget namn. Nu, 40 år senare, kan vi konstatera att det var rätt beslut då de anses vara en av de bästa producenterna i Cote d’Or.

Domänen består av 7 hektar vingårdar, alla med yppersta läge och kvalitet, bland annat Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Béze. Groffiers viner karaktäriseras av den otroligt rena druvkaraktären med en nästan parfymerad doft. Man därför avnjuta dem relativt unga, även om de naturligtvis åldras otroligt bra.

Chambolle Musigny 1er Cru ”Les Amoureuse” kommer från ett av byns allra finaste lägen. Groffier äger 1,12 hektar fördelat på tre olika lotter där jordmånen består av kalksten. 2016 blev lite svalare än 2015 och gav druvor i liten mängd, men av mycket fin kvalitet. ”A seriously delicious vintage.” säger vinkritikern Jancis Robinson.

Doft

Komplex, ung doft med toner av röda bär, mörka blommor, örter och rökig mineralitet.

Smak

En strukturerad och djup smak av röda bär och blommor. Den fina syran ger vinet en härlig fräschör samtidigt som smaken är full av kraft från mineralkaraktären och den lätta ekfatstonen. Lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2036

Dela med dina vänner