Så här beställer du vin

2016 Langhe Nebbiolo (nr 72491) – Josetta Saffirio

185,00 kr

Säljes i kartong om 6 flaskor!

Langhe Nebbiolo från Josetta Saffirio har en härlig smak av jordgubb, hallon, körsbär, blommor och örter. Här finns redan en fräschör och silkeslena tanniner.

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Precis som Barolon görs detta vin vin på druvan nebbiolo. Jordmånen, som kallas ”Elveziano”, består av marina avlagringar som över tid tryckts upp till dagens ytnivå och innehåller bl.a. spår av fossil och kalk. Druvorna plockas för hand och får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter den malolaktiska jäsningen dras vinet över till stora ekfat där det lagras i 12 månader.

Doft

Flörtig, aromatisk och bärig doft med inslag av jordgubbar, mörka körsbär, hallon, krita, örter och blommor.

Smak

Inbjudande, balanserad och tillgänglig smak av varma jordgubbar, hallon, körsbär och krita. Vinet har en fin struktur med fräscha syror och mjuka tanniner. Vinet har frukt och struktur som kommer att fortsätta utvecklas med glans.

Lagring

Bäst 2018-2023

Mat

Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika kötträtter, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Tips

Dricks vid 17-18 grader. Lufta gärna en timme i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner