Så här beställer du vin

2016 Le Clos d’Un Jour (nr 95152) – Le Clos d’un Jour

Ekologiskt

175,00 kr

Le Clos d’Un Jour är ett koncentrerat, mycket fruktigt vin med ungdomliga toner av blåbär, björnbär, mörka plommon, viol, lagerblad och svartpeppar.

Cahors ligger i sydvästra Frankrike, cirka 20 mil söder om Bordeaux, och är verkligen en spännande region. Här är det malbec-druvan som regerar, och det har traditionellt gjorts ganska tunga och klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner. En ny generation unga vinmakare har dock tagit över och utvecklat vinifikationen för att få fram mer fruktdrivna viner och lagrar hellre vinerna på betongtank än på ekfat.

Domaine Clos d’un Jour är ett mycket bra exempel på just den utvecklingen. Egendomen ligger i byn Duravel och grundades av Veronique och Stéphane Azemar. År 2000 flyttade de till byn och tog över en befintlig vingård och vineri som var i stort behov av renovering. Egendomen har sedan dess moderniserats och odlingarna är numera ekologiskt certifierade. De jobbar med mycket medvetet jordbruk, försiktiga med faten och filtrerar inte sina viner, vilket medför en enorm koncentration av frukt och där druva och terroir verkligen får fullt utrymme.

Le Clos d’Un Jour är gjord på 90 procent malbec och 10 procent merlot. Druvor och vingårdslägen vinifierades separat och fick tre till fyra dagars inledande skalmaceration följt av fyra veckors jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet lagrades sedan i 18 månader i små cementtankar. Ingen filtrering gjordes, vilket gav ett komplext, koncentrerat vin packat med frukt. Vinet är ännu ungt och mår bäst av en rejäl luftning innan avnjutning.

Vinet får betyget ”Fynd!” av Dina Viner: 90 poäng (++) Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, mörka bär, bra balans och inslag av björnbär, hallon, charkuterier, vår sten, blommor, mineraler och fat”.

Sofia Ander på Din Vinguide hyllar också vinet med orden ”Tätt och välmatad med tanniner och otrendiga smaker – välkommen! Ett vin att lagra tack vare skogsbär, ceder, torkad garrigue, lakritsrot och rustika toner av tjära och skog.”

Johan Ekström på Vinbanken rekommenderar också vinet ”..bra vin från denna nyväckta region som länge bara var svår och tvär. Cahors görs på malbec och är bland de mörkaste av viner, vis noirs kallas de i hemlandet. Le Clos d’Un Jour 2016 har rätt färg, doft mot Cahors’ lite järniga ton mot hemoglobin plus blåbär och nypon. Inte så komplex men bra och typisk med koncentrerad sötmogen frukt, trevliga syror och ganska busiga tanniner som cahors-malbec kan ha.”

Doft

Ungdomligt fruktig doft med toner av mörka bär, lila blommor, peppar och färska örter.

Smak

Maffig smak med rejäla tanniner, fräsch syra och ungdomlig fruktighet. Vinet är packat med mörka bär, örter, peppar och en liten blommighet.

Lagring

Bäst 2019-2023

Mat

Det här är verkligen ett vin som inte ber om ursäkt för sig och lyfts ytterligare i kombination med rätt mat. Passar till smakrika rätter av mörkt kött och vilt i olika former.

Tips

Lufta i karaff i en timme före avsmakning och häll sedan tillbaka i flaskan.

Dela med dina vänner