Så här beställer du vin

2016 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape (nr 79121) – André Brunel

329,00 kr

Les Cailloux är ett koncentrerat, komplext och elegant vin med toner av solmogna röda bär, franska örter, lakrits och diskreta ekfat.

Robert Parker: 95-97 poäng!
DVPE: 95 poäng superfynd

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Av ett gammalt dokument får man veta att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon år 1735. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne. Många generationer senare, har familjen Brunel utökat vingården och äger i dag totalt 50 hektar, varav 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape. I dag består vingårdarna mestadels av grenache rouge, men här finns också mourvèdre, syrah, cinsault samt rousanne och grenach blanc som de använder till de vita vinerna. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för distriktet.

En liten kuriosa: På 1970-talet, när Châteauneuf-du-Pape började få högre erkännande, var det flera amerikanske vinodlare som försökte köpa ”cailloux roulés” som de ville skicka till Kalifornien i containers. Allt för att försöka kopiera de åtråvärda Châteauneuf-du-Pape-vinerna. Vinodlarna skrattar fortfarande åt detta försök.

Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Delar av stjälkarna på grenachedruvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få aningen luftkontakt före jäsningen, och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenache och mourvèdre lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah lagras i ekfat som har använts en eller två gånger tidigare. Sedan 1988 filtrerar de inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.

Årgång 2016 har fått fantastisk omdöme av Robert Parker/Wine Advocate: 95-97 poäng! Tidningen skriver: ”I’ve tasted many vintages of the Brunels’ wines, and 2016 looks as if it will be their best ever. The 2016 Chateauneuf du Pape stood out in my blind tasting, offering incredible complexity and lightness despite being full-bodied. Roses, garrigue and dried spices accent raspberries and cherries in a wine that’s concentrated and intense yet agile, with nuances galore. It’s 70% Grenache, 15% Mourvèdre, 10% Syrah and 5% Cinsault and will have aged 18 months (mainly in concrete) prior to bottling. Let’s hope this looks just as good then.”

Dina Viner har gett vinet betyget 95 poäng +++ (+++ betyder superfynd)
”Ung bouquet med söta bär, björnbär, nypon, blommor och mineraler. Smaken är djup, rik och fyllig med silkig, solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av björnbär, hallon, nypon, ljus choklad, bigarråer, blommor, mandariner, kryddor och mineraler.”

 

Doft

Elegant, komplex doft med fruktig och bäriga inslag tillsammans med de underbara garriguetonerna (franska örter) som är så typiskt för området. Det finns toner av båda röda och mörka bär som vildhallon, blåbär och plommon. Från mitten kommer även toner av lakrits, vanilj, och lite ekfat fram.

Smak

Den här årgången av Les Cailloux är av de mest eleganta årgångarna vi har provat. Man möts först av de fruktiga tonerna, sedan kommer det inslag av örter, mineral och mogna bär som ger en söt känsla i munnen. Vinet har en härlig textur och silkeslena tanniner som bidrar till vinets fina struktur. En mycket lång eftersmak med fruktiga toner.

Lagring

Bäst 2020-2028.

Mat

Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi väljer gärna att dricka till klassiska rätter på lamm, rådjur, hjort och oxfilé.

Tips

Lufta gärna ett par timmar i karaff före servering. Serveras vid ca 18 grader.

Dela med dina vänner