Så här beställer du vin

2016 Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes (nr 72481) – Robert Chevillon

549,00 kr

Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes druvor kommer från 50 år gamla stockar. Årgång 2016 är en generös årgång som här har givit både med fin syra, mörka fruktaromer såsom mogna hallon, körsbär, björnbär och mogna tanniner. Det här vinet har lagringspotential och vi anser det vara bäst mellan 2020 och 2025.

Beställ här

Domaine Robert Chevillon tillhör det allra yttersta toppskiktet inte bara i Nuits-St-Georges utan i hela Bourgogne. Bertrand, sonen till Robert och den som driver domänen idag, är till naturen en tystlåten man som arbetar efter principen att bra viner säljer sig själv. Det fungerar alldeles utmärkt i det här fallet.

Domaine Robert Chevillon består av 13 ha i de bästa lägena. Åldern på hans vinstockar varierar från 25-75 år vilket ger mycket koncentrerade viner med kraft och nyansrikedom. Han använder en relativt liten andel nya fat vilket ger vinerna karaktär från deras terroir och sminkar inte över med överextraktion eller andra tricks. Som någon sade: “One taste of his wine will say more about the success of his approach than any words on paper possibly can!”

Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes är gjord på druvor där vissa vinstockar är mer än 50 år gamla och en suverän ingång till Domaine Roger Chevillons vinkällare! Druvorna till vinet kommer i huvudsak från lägena La Charmotte och Au Chouillet i de nordöstra delarna av Nuits-Saint-Georges. Men även en del druvor från unga stockar från premier cru-lägena blandas i för extra elegans. 2015 är en toppårgång med koncentrerad frukt och fina mineraler.

Doft

Läckert mörkfruktig doft av både röda och mörka bär såsom hallon, körsbär och björnbär.

Smak

Ren fräsch frukt med mörkbäriga toner. Rund med väl integrerade tanniner där både röd och blå frukt blandas väl med en elegant ekfatston. Långt fint avslut på ett välbalanserat vin med en härlig textur.

Lagring

Bäst 2020-2025

Mat

Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller till en klassisk boeuf bourguignon.

Dela med dina vänner