Så här beställer du vin

2016 Santenay (nr 79336) – Camille Giroud

299,00 kr

Santenay från Camille Giroud är mycket välbalanserad och elegant med mogen bärig frukt. Intensiv, nästan insmickrande smak med härlig druvkaraktär.

Beställ här

Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande förändring och utveckling. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit mycket eleganta viner men fokuserad och ren och frukt.

2016 var ett svårt år för vinodlarna. Först hagel och frost som skadade blomningen, sedan blev svampangreppen en utmaning. Resultatet blev en mindre skörd än vanligt. De producenterna som gjorde ett bra jobb i vingården, fick dock fram mycket goda viner, ofta fräscha och något mindre fruktintensiva jämfört den årgång 2015.

Girouds Santenay är gjord på druvor från tre vingårdar nära Clos Rousseau varav en del 1er cru. Jäst i öppna fat och sedan lagrat 18 månader i franska ekfat varav 20% nya. Vinet är inte filtrerat vilket innebär extra koncentration och ett vin med ljuvligt intensiva pinot noir-aromer.

Doft

Ung, elegant, ren och fräsch doft med inslag av hallon, jordgubbe och en kryddig ton från de milt rostade faten.

Smak

Komplex, intensiv och balanserad med mogen, bärig frukt initialt, mint, hallon och lakrits i den djupa mellansmaken som är typisk för riktigt bra viner. Lång fruktig och mineralisk avslutning med väl integrerade tanniner.

Lagring

Bäst 2018-2022

Mat

Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Tips

Lufta gärna en stund i karaff. Servera vid 17-19 grader.

Dela med dina vänner