Så här beställer du vin

2017 Morgon (70212) – Julien Sunier

Ekologiskt

269,00 kr

Julien Suniers viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais.

 

Beställ här

Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning.  Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ” I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.

Morgon är en av tio crus i Beaujolais, och en av de som ger mest strukturerade viner. Druvorna till Julien Suniers Morgon kommer från två mindre vingårdslägen, Corcelette och Oegillat, som planterades i början av 1960-talet i granitdominerad jordmån. Druvorna jästes i hela klasar och betongtankar, därefter pressades druvor och must i traditionell gammal korgpress. Vinet lagras sedan i 8-11 månader på gamla Bourgognefat innan det buteljeras utan filtrering och klarning. Vinet är Juliens mest kraftfulla vin, även om det är underbart redan idag vinner det på att lagras några år. 91 poäng av Dina Viner ”91 p ”Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, vildhallon, jordgubbar, smultron, blommor och mineraler.”

Doft

Ung doft och ren doft med ursprungstypiska toner av stenig mineral, mörka skogshallon, jordgubbar och körsbär och färska örter.

Smak

Elefenat, frisk och bärig smak med silkeslena tanniner medelfyllig smak med silkeslen textur och toner av mörka hallon, körsbär, örter mineral. Lång, mineraldriven eftersmak.

Lagring

Bäst 2018-2030.

Mat

Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Tips

Lufta vinet någon timme och servera det svalt .

 

Dela med dina vänner