Så här beställer du vin

2017 Wild Soul Beaujolais Villages (79200) – Julien Sunier

198,00 kr

Upptäck den oemotståndliga elegansen och vinglädjen i Julien Suniers framgångsprojekt Wild Soul från Beaujolais.

 

Beställ här

Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning.  Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ” I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.

Wild Soul Beaujolais Villages 2017 är ett relativt nytt projekt som kom till eftersom hans viner blivit allt ”för” populära, och han ville kunna erbjuda mer vin.  Han har därför köpt druvorna från de grannar som håller tillräckligt hög kvalitet. Druvklasarna (från rankor på stenig granitjord) har avstjälkats manuellt, pressats manuellt i vertikalpress och sedan jäst genom maceration carbonique. Uppväxt i äggformad tank. Resultatet är oemotståndligt! 90 poäng av Robert Parker.

Doft

Ung doft med ursprungstypiska toner av skogshallon, jordgubbar och körsbär, lite animaliska inslag, färska örter och mineral.

Smak

Saftig, frisk och medelfyllig smak med silkeslen textur och toner av mörkröda hallon, körsbär, örter, salmiak och mineral. Lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2018-2023.

Mat

Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan eller till örtkryddad kyckling i ugn.

Tips

Servera vinet svalt.

 

Dela med dina vänner