Så här beställer du vin

2014 Un Jour (nr 90424) – Le Clos d’un Jour

Ekologiskt unjour

209,00 kr

Un Jour är ett mycket kraftfullt vin och just nu ganska stramt i stilen. Packad med spännande smaker som mörka bär, lavendel, lakrits, peppar och örter.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Antal

Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det Malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner jämfört med alla andra regioner i Europa. Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Här har av tradition gjorts tunga, ganska klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner. En ny generation unga vinmakare har nu tagit över och utvecklat vinifikationen till mer fruktdrivna viner som passar den moderna smaken.

Domaine Clos d’un Jour är ett mycket bra exempel på denna utveckling. Här gör paret Veronique och Stefan Azemar fantastiska saker till bråkdelen av priset för motsvarande kvalitet i mer ”kända” regioner. Han är försiktig med faten och filtrerar inte sina viner, vilket medför en enorm koncentration av frukt och där druva och terroir verkligen får fullt utrymme. Vidare har ha satsat på en mycket läcker design vilket förhöjer upplevelsen på middagsbordet.

Un Jour är prestigevinet som kommer i en helcool flaska. Försiktig användning av ek och ingen filtrering ger ett kraftfullt, koncentrerat vin packat med frukt och tanniner som inte lämnar någon oberörd! Vinet är ännu ungt och mår bäst av en rejäl luftning innan avnjutning. Vi bugar och tackar för denna prestation!

Doft

Stor, koncentrerad men ännu ganska ungdomlig doft av blåbär, mörka plommon, lavendel, lakrits, kaffe och svarta oliver.

Smak

Ett mycket kraftfullt vin och just nu ganska stramt i stilen. Packad med spännande smaker som mörka bär, choklad, peppar och örter. Detta vin är dock inget för veklingar utan här krävs mat i någon form för att matcha kraften och smakrikedomen i vinet.

Lagring

Bäst 2019-2030

Mat

Passar till mörkt kött och vilt i olika former. Fungerar även bra till ostbrickan där fruktigheten väl matchar även ganska tuffa ostar.

Tips

Lufta i karaff 2 timmar före avsmakning och häll sedan tillbaka i flaskan.

Dela med dina vänner