Så här beställer du vin

Barbaresco Ovello 2014 (nr 72309) – Cantina del Pino

Ekologiskt

439,00 kr

Slutsåld!

Barbaresco Ovello har en stark personlighet. Vinet är elegant samtidigt som det har mycket karaktär. Det finns inslag av röda bär, blåbär, viol, rosor, kryddor och en aningen jordighet. Den mycket långa eftersmaken är smakrik, bärig och kryddig.

Robert Parker: 93 poäng!

Fram till år 1997 sålde familjen Vacca druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men när sonen Renato tog över, ville han ta det stora steget att producera egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren (växtplatsen) druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino äger 2 hektar i vingården Ovello. Deras del i vingården ligger högst upp på kullen, vilket gör att druvorna får massor av solexponering från syd och sydväst. Vingården ligger högt, och vinrankorna blir därmed exponerad för mycket vind. Dessutom är det ofta dimma på grund av närheten till floden Tanaro. Alla dessa faktorer ger ett mycket speciellt mikroklimat för druvorna. Vinrankorna är 70 år gamla, vilket också bidrar till att druvorna i mycket stor grad speglas av jordmånen och ger bland annat en tydlig mineralkaraktär i vinet.

Barbaresco Ovello har lagrats i 24 månader i ekfat, samt 18 månader i flaska. Produktion årgång 2014 var ungefär 4 000 flaskor, oftast ligger produktionen på 6 000 flaskor. Volymen var alltså mindre än vanligt för producenten, men kvaliteten är hög som alltid hos Cantina del Pino.
Robert Parker: 93 poäng.

 

 

Doft

Barbaresco Ovello har en stark personlighet. Den är elegant samtidigt som den har mycket karaktär. Det finns inslag av röda bär, blåbär, viol, rosor, kryddor och en aningen jordighet.

Smak

Även smaken är komplex. Starten är relativt intensiv med fruktiga och blommiga toner av röda bär, viol och rosor. Från mitten blir tanninerna mer framträdande och ger vinet dess fina struktur. Vinet är helt torrt, och tanninerna känns tydligt, men balansen med de fräscha frukttonerna gör att vinet blir harmoniskt. Den mycket långa eftersmaken är smakrik, bärig och kryddig.

Lagring

Bäst 2018-2033.

Mat

Det här eleganta vinet med rena smaker passar utmärkt till eleganta maträtter som filets mignons, kalvstek med tryffelpotatis eller hjortsadel med rostade grönsaker och rödvinssås.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner