Så här beställer du vin

2014 Barolo (70229) – Fratelli Alessandria

379,00 kr

Fratelli Alessandria Barolo 2014 är en riktig kvalitetsbarolo med elegant och balanserad doft av röda och mörka bär, kryddor, mörka blommor och mineral.

 

Beställ här

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att ”Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt.

Fratelli Alessandrias Barolo 2014 är gjord enligt den gamla traditionen att samla druvor från olika vingårdar: Gramolere i kommunen Monforte d’Alba, Pisapola, Riva Rocca Campasso, Rocche dell’Olmo och Boscatto i kommunen Verduno. Jordmånen består mestadels av kalksten.

Vinrankorna är i genomsnitt 25 år gamla. Druvorna plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 28- 30 grader. Vinet lagrades sedan  i tre år på slavonska och franska fat om 20-40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljerades i början av våren 2018.

Doft

Ung men redan elegant och balanserad doft med ursprungstypiska toner av röda och mörka bär, kryddor, mörka blommor, lakrits och mineral.

Smak

Stram och nyanserad smak fräsch syra och samma läckra toner som finns i doften. Vinet är ungt, men har ändå tillgängliga tanniner som gör det njutbart redan idag, även om det vinner på lagring. Lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2018-2030.

Mat

Vinets eleganta karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör. Fram med grädde, ost och tryffel!  Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner