Så här beställer du vin

Josetta Saffirio Special (nr 72242)

1.296,00 kr

 

Josetta Saffirios Special är en specialkomponerad blandlåda för Sverige och Tryffelsvinet och innehåller fyra av producentens bästa viner.

Beställ här

Josetta Saffirio Special är en blandlåda som vi har komponerat för att du enkelt ska kunna upptäcka en av våra populäraste producenter; Josetta Saffirio.

Josetta Saffirio arbetade först som lärare i oenologi (vinkunskap), men blev i slutet av 70-talet övertalad av sin pappa att ta över familjens fem hektar stora vingård i Monforte i Piemonte. År 1985 gjorde hon, tillsammans med sin make Roberto, sin första egna barolo. Produktionen var minimal, men vinerna lyckades ändå få många hängivna beundrare. Produktionen fortsatte fram till år 1992, men efter det gjorde familjen ett uppehåll fram till millennieskiftet. Lyckligtvis valde dock Josettas dotter Sara att gå in i verksamheten vid den här tiden, och gjorde stora renoveringar och investeringar i vineriet. Hon har sedan dess blivit en av våra mest populära producenter, både bland privatkonsumenter och sommelierer, och vinerna går för många under namnet ”tomtevinerna”. Vad färre vet är att det är Josetta själv som har målat varje unika etikett, inspirerat av hennes fars gamla godnattsagor om att de hade tomtar i vingården som vaktade druvorna. Sedan Sara tog över produktionen har vinfikationen gått åt det mer moderna hållet, vilket innebär att vinerna får en oemotståndlig frukt och struktur som är tillgänglig redan vid ung ålder.  Lådan innehåller totalt sex flaskor, fyra olika viner.

Lådan innehåller:

2 buteljer Barbera d’Alba Superiore 2016

Barbera d’Alba Superiore görs, precis som namnet antyder, på barberadruvor. Vinet är fint exempel på Josetta Saffirios husstil och har blivit en riktig storsäljare, vilket säger ganska mycket om dess kvalitet. Barbera är nämligen en vanligtvis underskattad druva, som ofta får stå i skuggan av nebbiolo. Vinet är lagrat på stora slavonska botti och har en generös och fruktig smak fylld med toner av mogna röda bär och choklad med frisk syra och silkiga tanniner som gör att vinet är en dröm att dricka till exempelvis tomatbaserade pastarätter, frikadeller, vällagad pizza, kyckling och grillat fläsk.  Bäst 2018-2021.

2 buteljer Langhe Nebbiolo 2016

Vinet görs på druvan som har gjort Piemonte känt: nebbiolo. Druvan är känd för sin elegans, florala karaktär och strama struktur. Det här vinet är faktiskt inte så strävt, men bjuder däremot på den fina eleganta blommigheten. Druvorna får jäsa på ståltank och lagras sedan på ekfat om 30 hektoliter i tolv månader. Vinet har en koncentrerad och fruktig doft av mörka körsbär, hallon, kakao, örter och mörka blommor och passar bra till smakrika kötträtter, tillagad svamp och krämiga rätter som risotto och polenta med ost. Bäst 2018-2022.

1 butelj Barolo 2014

Barolo är gjort på 100 procent nebbiolo och är ett av världens mest ansedda viner. Josetta Saffirio gör idag Barolo i ganska fruktdriven stil. Vinet jäser i relativt hög temperatur under några veckor och lagringen sker sedan till hälften i små franska ekfat och till hälften i stora fat. 2014 blev en svår årgång för många bönder i Barolo. Josetta Saffirio klarade dock att bevara den fina frukten. Bäst 2019-2024.

1 butelj Barolo Persiera 2014

Barolo Persiera är en barolo från en enskild vingård i underappellationen Castelletto. Jordmånen här kallas för Elveziano och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineral och kalk, något som passar nebbiolo perfekt. Vinstockarna är gamla och produktionen av vinet minimal, vilket ger koncentrerade och komplexa viner. Vinet är nyanserat och har en bra balans mellan frukt, syra och tanniner. Det finns toner av nypon, körsbär, rosor, lakrits, hallon och mullbär i doften. Servera vinet till brasato eller eleganta kötträtter, allra helst med massor av tryffel. Lufta gärna vinet innan servering. Bäst 2018-2028.

Dela med dina vänner