Så här beställer du vin

Södra Frankrike 1.0 i trälåda (nr 76720) – Aiguelière SLUTSÅLD

sodrafrankrike

978,00 kr

Säljes i trälåda om 6 flaskor!

Södra Frankrike 1.0 är en temalåda med tre olika röda ursprungstypiska kvalitetsviner från familjeproducenten Domaine l'Aiguelière i Montpeyroux.

I byn Montpeyroux, vid foten av Larzac i regionen Languedoc-Roussillon, hittar vi den lilla familjeproducenten Domaine l’Aiguelière. Paret Auguste och Christine Commeyras driver sedan 30 år tillbaka den 19 hektar stora egendomen på ett varsamt, ursprungstypiskt och personligt sätt. De har även blivit mycket omskrivna i vinpressen för sina högklassiga viner.
Jordmånen på egendomen, som är uppdelad i 22 vinlotter i terrasserade vingårdar, består mestadels av leriga kalkstensjordar och märgel som ger fin mineralitet till vinerna. Tack vare torra och svala vindar från norr behåller druvorna sin fräscha syra. Producenten gör sina viner, både vita och röda, i traditionell stil men med moderna metoder. De är dock mest kända för sina två röda toppviner, Côte Rousse och Côte Dorée. Skördeuttaget är lågt, knappa 20-25 hl/ha, vilket är sällsynt i Languedoc och ger koncentrerade viner i absolut världsklass.

Södra Frankrike, som tidigare var känt som en volymproducerande region med låg kvalitet, har de senaste åren gått igenom en stor omvälvning och börjat producera fantastiska viner. Tre av dessa viner får du nu möjlighet att prova i den här temalådan som heter just Södra Frankrike 1.0 och som Vin&Bar presenterar i samarbete med Tryffelsvinets Vinklubb. Du får två flaskor av varje vin och de kommer i en vacker trälåda, en perfekt present till dig själv eller någon du tycker om.

Trälådan innehåller:

2 flaskor 2015 La Sourire de Lise

La Sourire de Lise är en av Domaine l’Aiguelières instegscuvéer men håller trots det en hög kvalitet. Den görs på 80% Grenache och 20% Syrah, avstjälkas helt och lagras bara i temperaturreglerade ståltankar. Resultatet är ett härligt bärigt, elegant vin med silkiga tanniner och toner av körsbär och jordgubb. Ett relativt lättdrucket vin med bra längd och mycket angenäm eftersmak. Drick gärna till kraftiga fiskrätter eller lättare kötträtter där rött vin är att föredra, t.ex. vilda fågelrätter, kyckling, kalv och fläsk. Eller varför inte en matig sallad? Bäst 2017-2019.

2 flaskor 2015 Esprit

Esprit är en klassisk blend för södra Frankrike som görs på 53% Syrah, 45% Grenache och 2% Mourvèdre. Här finns allt man kan önska sig från ett vin från denna region; härliga röda och mörka bär, mineraler, örter som påminner om den garrigue som växer runt vingårdarna och sköna kryddor i fin harmoni. Fin struktur med tanniner som bygger upp och ramar in. Även detta vin lagras enbart på ståltank och filtreras lätt. Gott till de flesta kötträtter, gärna med örter, samt till höstens vilt, lamm och mustiga grytor. Fungerar även bra med hårdostar. Vann guldmedalj i Concours Agricole de Paris. Bäst 2017-2020.

2 flaskor 2013 Côte Dorée

Côte Dorée är gjort på Syrah-druvor från 80 år gamla vinstockar i en kraftigt terrasserad vingård där skördeuttaget är futtiga 20 hl per ha. Som en liten krydda tillsätts även 4% Grenache och 1% Mourvèdre i blenden. Jäsningen sker i temperaturreglerade ståltankar men vinet lagras på franska ekfat. Robert Parker har skrivit lyriskt om tidigare årgångar och har gett vinet 90-96+ poäng beroende på årgång. Côte Dorée är något stramare och elegantare i stilen med härligt kryddiga toner, örter, mineraler, choklad och vanilj. Passar förträffligt till sensommarens grillrätter, höstens vilt och mustiga grytor. Fungerar även bra med smakrika hårdostar. Vinner på lagring men går utmärkt att dricka nu med luftning i karaff. Dekantera gärna då vinet är ofiltrerat (för att få maximal smakrikedom) och viss fällning kan förekomma med tiden. 91 poäng av Decanter! Bäst 2018-2023.

Dela med dina vänner