Så här beställer du vin

1983 Cálem Colheita (nr 98032)

559,00 kr

Beställ här

Porthuset Cálem säljer mest portvin i hela Portugal. Historien bakom The House of Cálem sträcker sig tillbaks till år 1859 då António Alves Cálem grundade företaget. De exporterade då främst vin till Brasilien med egen flotta och än i dag påminner skeppet i Cálems logga om denna tid och verksamhet. De producerade sin första Vintage Port redan år 1870.

Vingården där druvorna till Cálem växer heter ”Quinta do Arnozelo” och ligger i hjärtat av det område som allmänt kallas ”portvinskatedralen”. Det är ett mindre område inom Douro, närmare bestämt i Cima Corgo och Douro Superior. Efter att vinmakarna blandat vinet på plats i Douro har det transporterats längs med floden ner till Porto där de sedan lagras i de förnämliga lagerlokalerna på Gaia-sidan av Douro-floden.

En Colheita kommer, till skillnad från de flesta portvin, från en och samma skörd en viss årgång när förhållandena är tillräckligt bra. Colheita är ett portvin av Tawny-karaktär, det lagras och mognar på ekfat och är efter buteljering färdig att avnjutas.

Doft

Rik, djup och fyllig doft med toner av torkade aprikoser, honung, karamell och rostade nötter.

Smak

En djup och balanserad smak med inslag av aprikoser, karamell, sälta, rostade nötter, fat och en syra i perfekt harmoni. En sammetslen känsla i munnen och lång komplex eftersmak.

Lagring

Förvara svalt, torrt och mörkt så kan du lagra den i många år.

Mat

Underbar på egen hand eller till smakrika ostar, gärna salta mögelostar. Desserter med kolatoner, torkad frukt och med brända toner som exempelvis crème brûlée. Även choklad- eller nötdesserter eller en god bit mörk choklad.

Tips

Servera vid 12-14 grader. En Colheita kan du öppna och spara i minst en månad så länge den står svalt och mörkt. Vinet kan ha fällning och bör dekanteras.

Dela med dina vänner