Så här beställer du vin

2009 Graacher Himmelreich Riesling Auslese (nr 93011) – Joh Jos Prüm

2009 Graacher Himmelreich Riesling Auslese

379,00 kr

JJ Prüms Graacher Himmelreich Riesling Auslese har en fyllig, öppen smak med härlig och ren frukt och mineraler. Lång avslutning och en härlig fruktsötma.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Familjen Prüm har funnits i Mosel sedan 1700-talet, men det var runt tiden efter första världskriget som världen fick upp ögonen för denna stjärna. De anses vara lite av ärketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra och viner som kräver lång tid i källaren. De äger del i flera berömda vingårdslägen bl.a. Wehlener Sonnenuhr (6 ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 ha).m

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har en djup, rik jordmån. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner med enorm potential. Manfred Prüm, som nu är vinmakare, fortsätter att göra vinerna i denna lagringsdugliga stil.

Vintern 2009 var förvånansvärt kall med grader ner mot -18 C vilket innebar att våren startade sent. Men sedan kom sommarlika temperaturer runt påsken vilket gjorde att de första knopparna visade sig redan två veckor innan de normalt gör. Säsongen avslutades med näst intill perfekt väder från mitten av oktober till mitten av november, vilket gjorde att druvorna uppnådde en perfekt mognad med mycket aromer samtidigt som syran kunde behållas. Denna Graacher Himmelreich Riesling Auslese har fått 92 poäng av Dina Viner!

Doft

En djup och inbjudande doft av päron, äpple, persika, litchi och ananas. Här finns också en fin blommighet, mineraler och en aning honung.

Smak

Fyllig, öppen smak med härlig och ren frukt och mineraler. Förnimmelserna från doften går igen i smaken som ramas in av en väl integrerad syra som för tankarna till citron och lime. Mycket lång avslutning med en härlig, närvarande fruktsötma.

Lagring

2017-2027

Mat

Drick gärna till gåslever, frukt- och koladesserter eller till ostar, inkl. grönmögelostar.

Tips

Serveras vid 10 grader.

Dela med dina vänner