Så här beställer du vin

2016 Moscato d’Asti (nr 71103) – Josetta Saffirio

moscato

139,00 kr

Säljes i kartong om 6 flaskor!

Denna Moscato d’Asti från Josetta Saffirio är ett sött, sprudlande vin med inslag av persika, aprikos, apelsinblommor och lite mineraler. Förförande gott!

Antal

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i oenologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Förra årgången var första gången någonsin som Josetta Saffirio producerade en Moscato d’Asti. Jordmånen där druvorna växer består av kalksten, märgel och sand som avspeglar sig fint i vinets karaktär med ren frukt och mineraler. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Filtrerad och ojäst söt druvmust pumpas sedan in i trycktankar och blandas med särskild jästkultur. Vinet får sedan jäsa svalt och långsamt för att behålla muskatdruvans aromatiska karaktär. Vid 5,5 % alkohol avbryts jäsningen och man bevarar därigenom maximalt med druvkaraktär och tillräckligt med restsocker för att vinet ska bli sött. Syndigt gott till såväl ost som bäriga desserter!

Doft

Mycket aromatisk doft med inslag av persika, aprikos, apelsinblommor och lite mineraler.

Smak

Smaken är sprudlande med ren och frisk frukt. Fin syra som gör att vinet upplevs som fräscht och elegant trots sin sötma.

Lagring

Bäst 2017-2018

Mat

Mycket användbar. Som välkomstdrink med nötter, till sommarens jordgubbar eller bäriga desserter. Trevlig avslutning på måltiden tillsammans med en sorbet eller ostbit eller bara som en stilla njutning i vänners goda sällskap.

Tips

Öppna flaska i samband med servering och njut vinet kylskåpskallt i stora klunkar!

Dela med dina vänner