Så här beställer du vin

2015 Bourgogne ”Les Chataigners” (nr 79708) – Hubert Lamy

chataigners

239,00 kr

Säljes i kartong om 6 flaskor!

Bourgogne Blanc ”Les Chataigners” från Hubert Lamy har en klingande ren frukt av citrus, lime och päron i en komplex och elegant stil. Lång eftersmak.

Antal

Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna.

Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena Les Frionnes och En Remilly. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för barriquer. Detta gjordes för att bättre bevara den rena frukten i vinerna och för att inte faten ska ta över för mycket. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.

Domaine Hubert Lamy har lyckats perfekt i att balansera den rena fräscha fruktigheten med bra syra och elegans. Deras Bourgogne ”Les Chataigniers” är en ypperlig chans att få prova på denna domaines kapacitet till rimlig kostnad. Det här är ett stilfullt vin med elegant fatton och en lång ren avslutning där syra och frukt möts i total harmoni. 2015 är en av de bästa årgångarna på 2000-talet med elegant, koncentrerad frukt, härlig energi och rena mineraltoner.

Doft

Komplex, ren och elegant doft med härliga mineraltoner och inslag av päron och citrus.

Smak

Smaken är ren och fräsch med härliga syror, mineral och fruktiga inslag av citrus, lime och päron. Väl sammansatt med härligt syrligt avslut som hänger kvar länge i munnen.

Lagring

Bäst 2018-2022

Mat

Perfekt till skaldjur i alla former, eleganta fiskrätter eller varför inte en pasta med höstens svamp.

Dela med dina vänner