Så här beställer du vin

2015 Chablis AOC (nr 82517) – Pinson

ChablisAOC

189,00 kr

Slutsåld!

Chablis AOC från Domaine Pinson har en klassiskt frisk och fruktig smak med drag åt citrus. Fin mineralitet i den balanserade och eleganta eftersmaken.

Bröderna Laurent och Christophe Pinson är lite av doldisar i Chablis. Deras viner är däremot kända bland världens konnässörer. Trots den lilla och exklusiva produktionen har bröderna vunnit både pris och framgång på de lokala tävlingarna i Chablis. Det kan nämnas att det är svårare att vinna första pris lokalt i Chablis än på de stora internationella tävlingarna.

Pinsons produktion präglas av kompromisslös kvalitet och perfektion. Vid tävlingen bästa Chablis som hölls av Chablisexperten Anders Levander vann brödernas Chablis och detta vin kom etta i denna mycket exklusiva tävling. Läs mer om tävlingen och vinhuset i Anders Levanders bok ” Möten med Chablis”.

Vinerna präglas av hög koncentration, mineralitet, fräsch frukt och denna precisa Chablis-känsla som bara ett fåtal producenter kan uppnå. Få av dessa ser den svenska marknaden. 2015 var en prövande årgång i Chablis, där många vingårdar drabbades av hagelstormar som förstörde en stor del av skörden. Dock klarade sig vissa vingårdar undan detta nästan helt och de har gett viner med mycket hög kvalitet. Med 2015 Chablis AOC bjuder Domaine Pinson på ännu en stor årgång. Det här är en Chablis att satsa på och njuta av!

Doft

Frisk ung doft med tydliga inslag av citrus,  mineraler och färska frukter.

Smak

Klassiskt frisk och fruktig smak med drag åt citrus. Mineraliteten visar sig framförallt i den balanserade och eleganta eftersmaken.

Lagring

Gott nu men några år i källaren kommer att vara mycket gynnsamt för vinet och utveckla de typiska chablis-egenskaperna som de flesta producenterna så hett eftertraktar men inte alltid uppnår. Bäst 2017-2022.

Mat

Skaldjur av de flesta slag men även fisk med vitvinssås har en perfekt partner i vinet. Passar även mycket bra tillsammans med kycklingbröst med milda tillbehör.

Tips

Avnjutes i en temperatur på 10-12 grader. Häll upp kylskåpskallt och låt vinet stå i glaset 5-10 minuter och öppna upp.

Dela med dina vänner