Så här beställer du vin

2015 Chenin avec Chêne (nr 90293) – Simonsig Estate

2015 Chenin avec Chene

175,00 kr

Chenin avec Chêne är ett komplext och elegant vin med inslag av blommor, citrus och nyskuren, färsk ananas. De eleganta faten och mineralerna ramar in.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt. Simonsig rankas idag som en av de bästa producenterna i Sydafrika. Deras viner åtnjuter många internationella och nationella utmärkelser, vilket är en bekräftelse på att de aldrig ger avkall på kvalitén!

Chenin Blanc var den första vita druvsorten som släpptes från Simonsigs vingård 1968. Man gör nu flera stilar; friskt och fruktigt, ljuvligt sött eller fyllig och elegant fatad. Detta härliga vin tillhör den sistnämnda kategorin och lagras i 9 månaders på 400-liters ekfat från Frankrike. Det kommer från de äldsta vingårdarna, görs i mycket begränsad upplaga och är Simonsigs vita flaggskeppsvin!

2015 var sannerligen en minnesvärd årgång med mycket hög kvalitet. Den startade tidigare än vanligt pga. varmt, torrt väder och blev också en mycket frisk årgång utan problem i vingårdarna. Denna Chenin avec Chêne har vunnit dubbla guldmedaljer i National Wine Challange och fått 4 stjärnor av Platter!

Doft

Stor, lockande doft med inslag av blommor, citrus och nyskuren, färsk ananas. De eleganta faten och mineralerna ramar in hela härligheten.

Smak

Komplext, elegant, friskt vin med samma förnimmelser som i doften men även päron och aprikos. Tillsammans med de subtila kryddiga tonerna och den läckra syran har man här ett vin i perfekt harmoni.

Lagring

Bäst 2017-2019

Mat

Gott till skaldjur, fisk, kyckling och ljust kött – gärna med lite grillad yta på. Passar även till ostar (t.ex. mogen Camembert eller Epoisse).

Tips

Om du dekanterar vinet ca 30 min innan servering framträder de fina mineraltonerna och aromerna tydligare. Servera vid 14-16 grader.

Dela med dina vänner