Så här beställer du vin

2015 Macon Milly-Lamartine ”Clos du Four” (nr 99458) – Cordier

MaconMillyLamartine

189,00 kr

Macon Milly-Lamartine ”Clos Du Four” är en ståtlig bourgogne som växer med lagring. Koncentrerad med inslag av frukt, blommor, nötter och fina mineraltoner.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Domaine Cordier är en liten familjeegendom på ca 12 hektar i Mâconnais i de mellersta delarna av Bourgogne. Hans anläggningar ligger utanför byn Pouilly de södra delarna av området. Cordier har rykte om sig att vara den absolut hetaste och bästa producenten i Mâconnais och hans viner, framförallt Pouilly Fuissé och St Veran har väckt stort internationellt intresse. Hans vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar som bidrar till elegans och struktur. Vinerna skördas för hand och de håller låga skördeuttag. Domaine Cordier har de senaste åren satsat på en mycket modern anläggning med bland annat temperaturreglerad jäsning.

Detta vin kommer från byn Milly-Lamartin. Vingården Clos du Four ligger i östsluttning på hög höjd och mer än 50 år gamla vinstockar. Här är Christophe Cordier en av två ägare. Alla druvor plockas för hand, jäses på fat och lagras sedan i 10 månader på 400 liters franska ekfat. För maximal koncentration gör Christophe endast en symbolisk filtrering. Det här är ett ungt vin, men en ståtlig bourgogne som kommer är växa med lagring.

Doft

Doften nyanserad och fruktig. Koncentrerad med inslag av päron, citrus, exotisk frukt, blommor, mineraltoner och en fin fatkaraktär.

Smak

Ett härligt fräscht vin med läcker syra och fina mineraltoner. Smaken bjuder på päron, tropisk frukt, nötter och en trevlig örtighet. Elegant och ännu ganska ung med bra potential att utveckla mer komplexa toner. Mycket välbalanserat med långt avslut. Gott!

Lagring

Bäst 2018-2026

Mat

Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och kyckling är bra följeslagare.

Tips

Servera vid 10⁰C. Låt vinet stå i glaset i 5 minuter innan avnjutning så att alla fantastiska aromer kommer fram.

Dela med dina vänner