Så här beställer du vin

2015 Mâcon-Vergisson ‘La Roche’ (nr 79938) – Domaine Barraud

Ekologiskt LaRocheNV

175,00 kr

Mâcon-Vergisson ‘La Roche’ är ett välbalanserat, friskt och fruktigt vin med inslag av citrus, exotisk frukt, rostat bröd, nötter och lite kryddiga toner.

I den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais i södra Bourgogne ligger Domaine Barraud. Familjen Barraud har odlat druvor sedan 1800-talet och har varit kända négocianter i området. I början av 1980-talet grundade Daniel och Martine Domaine Barraud och började för första gången sälja vin under egen etikett. De har ca 8 ha odlingar utspridda över området och gör viner med ekologiska metoder från appellationerna Pouilly-Fuissé, Saint-Véran och Mâcon-Vergisson. Regionen Mâconnais har hamnat lite i skuggan av de mer kända appellationerna i Côte d’Or vilket ofta gör att man kan göra riktiga fynd från området och Domaine Barraud är ansedd som den kanske allra bästa producenten därifrån!! Tryffelsvinet är stolt att kunna presentera Barrauds viner i Sverige. Det här är definitivt en odlare att lägga på minnet.

Mâcon-Vergisson ‘La Roche’ är domänens introduktionsvin, men redan på den här nivån blir man varse vilken skicklig vinmakare man har att göra med. Druvorna växer i kalkrika jordar på stockar med en snittålder på 23 år vilket ger viner med fin koncentration och härlig mineralton. Vinet genomgår jäsning i både ståltank och fat. Därefter följer en kort fatlagring.
2015 är över lag en mycket fin årgång där koncentration och elegans är kännetecken som hörs bland vinmakarna.

Doft

Frisk och ungdomlig doft med delikata inslag av rök, kaprifol och jasmin samt lime, vit persika och mineral.

Smak

Smaken är frisk och fruktig med inslag av citrus, exotisk frukt, rostat bröd, nötter och lite kryddiga toner. Eftersmaken är välbalanserad, fokuserad, lång och de härliga syrorna bjuder på ett friskt avslut av citrus och en liten ekfatston.

Lagring

Bäst 2017-2023

Mat

En bra partner till skaldjur, vit fisk eller charktallrik och vårprimörer.

Tips

Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner