Så här beställer du vin

2015 Riesling Kirschgarten GG (nr 71267) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

319,00 kr

2015 Riesling Kirschgarten GG har en stor, inbjudande blommig doft och smak av rosor, galiamelon, mogna päron och gula äpplen, röda persikor samt viss kryddighet, men framför allt mineralier. Ett mycket elegant och komplext vin med en lång, fruktig eftersmak. Underbart matvin!

Beställ här

Den prisbelönade vinmakaren Philipp Kuhn håller till i byn Laumersheim i distriktet Pfalz där familjen har bott i Laumersheim sedan 1700-talet. Philipp Kuhn tog över det operativa ansvaret för vingården bara 20 år gammal. Philipp fokuserar verkligen på vingårdsarbetet. Han använder i princip samma vinframställningsmetod för alla rieslingvinerna, vilket gör att skillnaderna mellan vinerna i första hand beror på druvans växtmiljö (terroir). Idag består planteringen av ungefär 25 hektar, varav hälften gröna och hälften blå druvor.

Kuhn gör fyra Grosses Gewächse (GG) viner och Kirschgarten GG är en av de. Kirschgarten är den äldsta och mest kända vingården i Laumersheim, den ligger i sydlig riktning, ca 120 meter över havet. Den översta jordmånen består av finkornig kalksten som ger bra dränering, och på vissa ställen består jordmånen av en mycket stor andel kalkhaltig märgel. produktionen är ungefär 2 000 liter varje år. Druvorna i Riesling Kirschgarten GG handskördas. Jäsningen sker i täta ståltankar, och sker spontant eller med hjälp av odlad jäst vid temperaturer kring 17 till 18 grader.

Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar.

Doft

Riesling Kirschgarten GG har en stor, inbjudande blommig doft av både rosor, viol och liljor. Du känner tydligt tonerna av mineral, galiamelon, mogna päron, mogna gula äpplen, röda persikor samt viss kryddighet.

Smak

Det här är ett medelfylligt och mycket fräscht vin från en mycket bra årgång för riesling i Pfalz. Det finns toner av honung, gula äpplen, vita persikor, papaya, citron, kryddor samt mycket mineralitet (krita och en rökighet). Vinet har fruktsöta toner som är så typiskt för området Pfalz, men den låga restsötman ger ett härligt fräscht avslut. Det är verkligen ett komplext och välbalanserat vin trots den unga åldern,

Lagring

Drick 2018-2028. Vinner på lagring.

Mat

Vinet är elegant, och passar bäst till eleganta maträtter som innehåller både syra och sötma. Rätter på fet, röd fisk är en mycket bra kombination både för maten och för fisken.

Tips

Serveras kyligt vid 8-12 grader.

Dela med dina vänner