Så här beställer du vin

2017 Chablis 1er Cru Mont-de-Milieu (nr 90674) – Domaine Pinson

325,00 kr

Chablis 1er Cru Mont-de-Milieu har mycket ursprungstypisk elegans och fräschör. Du hittar toner av mineral, frisk stenfrukt, en viss blommighet samt hint av rökiga toner. Vinner på lagring.

Domaine Pinson drivs idag av bröderna Laurent och Christophe Pinson. Totalt förfogar de över cirka elva hektar odlingar i Chablis. Druvorna till detta vin kommer från premier cru-läget Mont de Milieu som ligger i sydvästlig riktning. Vinrankorna är cirka 25 år gamla och växer i klassisk, kalkhaltig lera med stor andel skaldjursfossil, så kallad kimmeridgelera. Alla druvor skördas för hand. 90 procent av vinet är jäst på rostfri ståltank, 10 procent på ekfat. Vinet är sedan lagrat nio månader på gamla ekfat. Efter buteljering har vinet lagrats ytterligare tolv månader hos producenten.

Johan Edström på Vinbanken hyllar vinet med orden ”Dom. Pinson, Chablis 1er cru Mont de Milieu 2017 är en härligt rak och ren chablis i kompromisslös stil med tuffa syror och stålig stram frukt. Ännu lite för ung och outvecklad men det finns massor av potential i den rena fina eleganta frukten och den lovande syran. Jag har tjatat om det förr och fortsätter här; bra chablis börjar kosta vad det är värt. Köp på dig om du behöver, lär inte sjunka i pris.”

Niklas Bergqvist på Vinkällaren Grappe ger vinet hela 17 av 20 poäng ”Mycket fin och harmonisk, med en lätt aning av ek mot diskret blommighet och krispig nektarinfrukt. Kanske lite på gränsen mellan vad som är chablis och elegant chardonnay, men har rejält stram syra och ostrontoner i avslutet. Mycket bra vin.”

Doft

Nyanserad, ung och stening doft av gula äpplen, kanderad citrus, stenfrukt, fat, örter och mineral.

Smak

Vinet är mycket elegant med en perfekt balans mellan syra, frukt och diskreta fatinslag. Syrorna är distinkta och skvallrar om att vinet har ett långt liv.

Lagring

Gott redan nu med sin ungdomliga fräschör men vinner på ytterligare lagring. Bäst 2020-2027.

Mat

Perfekt till eleganta fisk- och skaldjursrätter eller ljust kött.

Tips

Serveras vid ca 10 grader. Om du ska dricka vinet ungt, dekantera det i god tid.

Dela med dina vänner