Så här beställer du vin

2016 Chardonnay vom Kalkmergel (nr 71597) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

199,00 kr

SLUTSÅLD

Vinets härliga mineralkaraktär kommer från den krithaltiga jordmånen druvorna har växt i. Vom Kalkmergel är ett aromatiskt vin med flörtig fruktsötma och tropiska inslag.

Sedan år 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som som familjen började fokusera på hög kvalitet. Arbetet har lönat sig, och år 2016 blev Philipp korad till bästa rieslingproducent av Vinum. Det är bra en av många utmärkelser han har fått senaste åren.

Druvorna i Chardonnay vom Kalkmergel har växt på en jordmån bestående av kalkhaltig märgel, precis som namnet antyder. Alla druvorna skördas manuellt. Först spontanjäser vinet, men även kultiverad jäst har tillsätts. Vinet har jäst i ståltank, och sedan har 15 % lagrats i begagnade barrique och resterande 85 % i ståltankar.

Produktion: 3 800 flaskor/år.

Doft

Vinet har en härlig karaktär av mineral som skriver sig från växtplatsen druvorna har odlats. Du hittar mineral, fruktiga toner av stenfrukter som äpplen, litchi och vita persikor, samt gul kiwi, lime, papaya och vita blommor.

Smak

Mineralkaraktären kommer igenom från början hela vägen till eftersmaken. Fruktigheten och aromerna du känner i doften återkommer i smaken, och den pigga fruktsyran förstärker aromerna i vinet. Vinet är medelfylligt, torrt med en fin textur. Det har en bra längd som avslutas fruktigt med en antydan till mogen grapefrukt.

Lagring

Drick 2018-2026.

Mat

Hälleflundra med ångade grönsaker och beurre blanc blir smarrigt. Även en lätt rätt med kyckling passar bra. Gör en enkel och snabblagad rätt: stek kycklingfiléer och gör en sås på créme fraîche, grönsaksbuljong och finhackad färsk basilika och servera med en god pasta.

Dela med dina vänner