Så här beställer du vin

2016 Chassagne-Montrachet 1er Cru ’Les Caillerets’ (nr 73250) – Guy Amiot & Fils

595,00 kr

Chassagne-Montrachet 1er Cru ’Les Caillerets’ från Amiot är ett smakrikt vin med många lager och inslag av citron, vinbär, krusbär och mineraler.

Beställ här

År 1920 förälskar sig parisaren Arsène Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämmer sig för att köpa hus och land här. Det senare kommer att bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Han kommer över ett par 1er cru-lägen, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet! Detta utgör basen till familjens långa historia som vinmakare. Arsène skaffar sig så småningom en vinkällare i Paris varifrån han säljer och levererar hem viner till de prominenta hemmen och skaffar sig en stor kundbas. Amiot var en pionjär på två områden. Förutom att börja sälja direkt till konsumenter, var han en av de första att buteljera flaskorna på den egna egendomen ”à la propriété” istället för att sälja vinet till en vinhandlare.

Under 1930- och 1940-talet har familjen möjlighet att köpa ytterligare ett par 1er cru-lägen och domänen växer sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det är också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är männen bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar snygga, rena viner med fokuserad frukt och fin mineralton.

Efter pressning av druvorna, jäser hela musten i franska ekfat (barrique), varav 30 procent är nya. Sedan ligger vinet på jästfällningen samtidigt som vinet genomgår en naturlig malolaktisk jäsning. Efter ungefär tolv månader buteljeras vinet, som får ligger ytterligare sex månader innan det släpps på marknaden.

Årgång 2016 var ett komplicerat år för vinodlarna i Bourgogne. Först kom hagel som förstör druvorna, sedan fick de problem med svamp (oidium), och på toppen av det hele som en ödesdiger frost. Dessa svåra väderförhållanden förorsakade stora skördeförluster. Kvaliteten på vingårdsarbetet har därför extra stor betydelse år 2016. För oss konsumenter blir resultatet att vi får tillgång till färre viner, men kvaliteten på riktigt bra producenter som Guy Amiot är imponerande. Generellt kan man säga att årgången blev ”klassisk”, inte för varmt med alltför solmogna druvor, hög alkohol eller för låg syra, inte heller för stor koncentration eller kraftig kropp.

Doft

Inbjudande, komplex doft med väl integrerade ektoner, en lätt smörighet och inslag av citron, vinbär, krusbär, blommor och mineraler.

Smak

Nyanserat och smakrikt vin med inslag av citron, vinbär, krusbär och mineraler. Intensivt och långt avslut med fin elegans och härligt stramt med klingande ren syra.

Lagring

Bäst 2019-2026.

Mat

Fisk och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Tips

Serveras svalt vid 8-10 C. Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner