Så här beställer du vin

2016 Grand Ardèche Chardonnay (nr 92206) – Louis Latour

135,00 kr

 

Grand Ardèche Chardonnay 2016 är från Ardéche, som hör till norra Rhônedalen. Vinet har generös och rund smak med gulfruktiga toner, rostad fatkaraktär.

Maison Louis Latour är ett handelshus som grundades redan år 1797 och är nu inne på sjunde generationen. Idag har de långtidskontrakt hos odlare i de bästa vingårdarna i hela Côte d’Or. Man har även en stor areal egna vingårdar och är, med sin bas i Aloxe-Corton, den största ägare av Grand Cru-mark i regionen med hela 28,63 hektar. Vingårdarna sträcker sig från Chambertin i norr till Chevalier-Montrachet i söder.

Förutom toppvinerna från 33 hektar i Aloxe-Corton tillverkar Maison Louis Latour årligen 130 olika viner. På 1980-talet letade de efter ett område med liknande förutsättningar som i Cote d’Or och fastnade för Ardèche, en appellation som hör till norra Rhônedalen. Här är fantastiska förutsättningar för att tillverka framförallt chardonnayviner av hög kvalitet, dessutom till rimliga priser.

Sofia Ander från Din Vinguide hyllar vinet med orden ”Charmigt litet kap med solmogen frukt, färskt smör, en och annan nöt och en inbjudande famn. Husvin deluxe till söndagskycklingen.”

Vinbanken skriver ”Vita vinet Grand Ardèche Chardonnay 2016 är ett bra exempel och av druvor från utvalda lägen (parcel selection). Vinet smakar härligt av gul frukt och rostade fat. ”

Håkan Larsson (Expressen) ger också vinet fint betyg med orden: ”Småkryddig och nästan pepprig chardonnay från gränslandet mellan Bourgogne och Rhône,  med bra frukt och mycket matvänlig framtoning.  Drick inom två år.”

Doft

Gulfruktig doft med fatkaraktär och toner av äpplen, plommon, smör och nötter.

Smak

Generös och rund smak med gulfruktiga toner, tydlig fatkaraktär och krämig struktur.

Lagring

Bäst 2019-2021.

Mat

Passar utmärkt till kyckling och grillad fisk.

 

Dela med dina vänner