Så här beställer du vin

2016 Pouilly-Fuissé ”Alliance” (nr 79940) – Barraud

209,00 kr

Slutsåld

Pouilly-Fuissé ”Alliance” från Domaine Barraud är ett elegant och fruktig vin med en härlig textur. Du hittar toner av mogen frukt, vit persika, nektarin, citron och mogen grapefrukt samt en härlig mineralitet. Fatkaraktären är mycket fint integrerat i vinet.

Domaine Barraud ligger i den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais och anses utan tvekan vara en av de bästa producenterna i södra Bourgogne. Allen Meadows, som är ledande vinkritiker för just Bourgogneviner, håller faktiskt Barraud som sin absoluta favorit. Julien Barraud är vinmakare i sjätte generation sedan Jean-Marie Barraud började göra vin här 1890, och bedriver idag jordbruk efter ekologiska principer. Egendomen äger totalt 8,5 hektar vingårdar i Pouilly-Fuissé, Saint-Veran, Mâcon-Chaintré och Mâcon-Vergisson. Vinerna utmärks av en fokuserad frukt och strukturerad karaktär, med bra syra och fint integrerade ekfat.

Kvalitetsmässigt blev årgång 2016 strålande, men dessvärre blev mängden vin minimal. Vi är därför extra glada att kunna erbjuda Barrauds Pouilly-Fuissé ”Alliance” Vieilles Vignes 2016. Druvorna kommer från fyra olika vingårdar med kalkrik jordmån och vinrankor som är mellan 40 och 60 år. Vinet genomgår naturlig jäsning och är lagrat i tolv månader på franska ekfat varav 20 procent var nya.

Doft

Elegant, komplex och fruktig doft med inslag av mogen frukt, vit persika, nektarin, citron, mogen grapefrukt, samt en härlig ton av mineralitet. Du hittar även en svag ton av fat som bidrar till vinets komplexitet.

Smak

Smaken är elegant och fruktig, och vinet har en härlig textur. Du hittar samma aromer i smaken som i doften, men frukten drar mer åt det exotiska och blommiga hållet i smaken. Bra koncentration med eleganta fattoner och ett långt, torrt avslut med mycket mineraltoner.

Lagring

Bra nu, men vänta gärna två-tre år. Bäst 2018-2026.

Mat

Prova till smörstekt fisk med vitvinssås, gärna med ugnsrostade potatisar och rotfrukter. Gott även till grillad kyckling.

Tips

Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner