Så här beställer du vin

2016 Pouilly-Fuissé ‘En Buland’ Vieilles Vignes (nr 79941) – Domaine Barraud

Ekologiskt

349,00 kr

Säljs i kartong om 6 flaskor.

Pouilly-Fuissé ‘En Buland’ är ett mycket välbalanserat och harmoniskt vin med koncentrerad frukt, eleganta mineraltoner samt fina nyanserade fattoner.

92-94 poäng, Vinous.com

Beställ här

I den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais i södra Bourgogne ligger Domaine Barraud. Familjen Barraud har odlat druvor sedan 1800-talet och har varit kända négocianter i området. I början av 1980-talet grundade Daniel och Martine Domaine Barraud och började för första gången sälja vin under egen etikett. De har ca 8 ha odlingar utspridda över området och gör viner med ekologiska metoder från appellationerna Pouilly-Fuissé, Saint-Véran och Mâcon-Vergisson. Regionen Mâconnais har hamnat lite i skuggan av de mer kända appellationerna i Côte d’Or vilket ofta gör att man kan göra riktiga fynd från området och Domaine Barraud är ansedd som en av de bästa.

Pouilly-Fuissé ’En Buland’ är domainens toppvin och hämtar sin frukt från 70 år gamla stockar i nordöstligt läge. Stockarnas ålder bidrar med en djup komplexitet som kan konkurrera med vinerna i Côte d’Or. Vinet fatlagras i 12 månader på 35 procent ny ek.

2016 är överlag en mycket bra årgång i Bourgogne när det kommer till kvaliteten på vinerna. Dock har skörden varit mycket liten så utbudet av viner är lägre än normalt.

 

Doft

Komplex och koncentrerad doft med härlig, framträdande frukt. Du hittar toner av stenfrukt, äpplen och vit nektarin, mynta, rostade nötter och fantastiska mineralaromer. Stor och elegant.

Smak

Härlig smak av koncentrerad gul frukt, vita nektariner, mogen citrus och tydliga mineraltoner. Tonerna från eken finns, men det är främst mineralkaraktären som dominerar. Vinet är koncentrerat och har en god, krämig textur med en mycket lång eftersmak. Det här är ett mycket välbalanserat och harmoniskt vin som kommer att utvecklas mycket bra med lagring.

Lagring

Bäst 2019-2029.

Mat

Prova till kyckling med citronsås eller till skaldjur och pilgrims-mussla. Gott även till smörstekt fisk.

Tips

Lufta gärna en stund i karaff och häll sedan tillbaka i flaskan. Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner