Så här beställer du vin

2016 Puligny-Montrachet (nr 96229) – Etienne Sauzet

595,00 kr

 

Sauzets Puligny-Montrachet har en torr, frisk, välstrukturerad och harmonisk smak med läcker balans mellan de unga frukttonerna och de finstämda faten. Ung, lång och komplex eftersmak.

Domaine Sauzet är en utan tvekan en av de mest ansedda egendomarna i Bourgogne. Framgångssagan började med att Etienne Sauzet (född 1903) ärvde 3 hektar vinodlingar. Så småningom började han köpa på sig ytterligare vingårdar fram till han på 1950-talet förvaltade hela 12 hektar. När Etienne gick bort 1975 tog hans barnbarn Jeanine och hennes man Gérard Boudot över driften. Gérard är en mycket skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl, och vissa hävdar att han till och med ökat kvalitén ytterligare. Idag drivs Sauzet av Gérard och Jeanine samt deras dotter Emile och hennes man Benoit som odlar helt biodynamiskt.

Druvorna till Sauzets Puligny-Montrachet kommer från 10 odlingslotter och vinet har lagrats på ekfat, varav cirka 20 procent var nya.  Årgång 2016 gav fantastiskt fin kvalitet i Bourgogne, men dessvärre blev kvantiteten av skörden mycket liten. Sauzets viner är hett eftertraktade och deras Puligny-Montrachet är inget undantag. Antalet flaskor på den svenska marknaden är därför mycket begränsat.

Doft

Elegant, ung och nyanserad doft av gul citrus, stenfrukt, mineral, gula och gröna äpplen, lite smör och fint integrerade ekfat.

Smak

Torr, frisk, välstrukturerad och harmonisk smak med läcker balans mellan de unga frukttonerna och de finstämda faten. Ung, lång och komplex eftersmak.

Lagring

Bäst 2018-2025

Mat

Servera till eleganta rätter på grillad fisk, fågel eller vitt kött, gärna med gräddbaserade tillbehör. Passar även till lagrade hårdostar.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner