Så här beställer du vin

2016 Saint-Aubin ’La Princée’ (nr 70436) – Hubert Lamy

389,00 kr

Slutsåld.

Saint-Aubin ’La Princée’ är en stilren vit bourgogne med härliga syror, mineraler, gröna äpplen, citron och nyanserade fattoner.

Domaine Lamy startades av Hubert Lamy i början på 1970-talet och omfattade då åtta hektar. Idag har Huberts son Olivier tagit över produktionen och domänen har ökat till 17 hektar utspridda över 18 appellationer. Produktionen har gått till mer försiktig fathantering i vineriet, för att framhäva den fina frukten. Olivier har exempelvis större introducerat fat på 300 och 600 liter i stället för de mindre barriquerna.

Druvorna till La Princée kommer från Saint Aubin, som ligger mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet. Byn är inte lika känd som sina grannar, vilket gör att man får betydligt mer vin för pengarna. Jordmånen är kalkrik och ger viner med fräschör och mineraltoner. Druvorna till det här vinet pressas i hela klasar och får jäsa naturligt. Det får sedan ligga på tio år gamla ekfat. Resultatet är ett välgjort och stilfullt vin som vinner på lagring, men som blir njutbart redan efter några timmar i karaff.

Årgång 2016 var ett svårt år för många producenter i Bourgogne. Flera drabbades av både vårfrost och regn, vilket gjorde det vått och svårjobbat i vingårdarna.  Lamy klarade sig dock bra, mycket tack vara hård beskärning långt ut i säsongen och ett annat uppbindningssystem än det många andra använder. Lamy praktiserar en blandning av två uppbindningssystem: Goblet och Cordon Royat, vilket gör att druvorna växer i olika höjder. På det sättet räddade han en förhållandevis stor andel druvor jämfört med många andra i området. Druvorna i La Princée kommer från tio olika lotter som gav ett skördeuttag på ungefär 50 hektoliter.

Doft

Ren och nyanserad doft med härliga mineraltoner och fruktiga inslag av gröna äpplen, citron, lime och nyanserade fattoner. Vinet är aningen reduktivt när det är mycket ungt. Lufta därför vinet så får du ett mer komplext och tillgängligt vin även utan lagring.

Smak

Smaken är ren, fräsch och fokuserad med uppiggande fruktsyror, mineraltoner och fruktiga inslag av lime, nektarin, gröna äpplen och päron. Vinet är spänstigt, fokuserat och fräscht, och med luftning kommer vinets komplexitet fram på ett bra sätt och ger mer toner av frukt och även en viss sälta i avslutet.

Lagring

Bäst 2019-2023.

Mat

Perfekt till ångkokad eller ugnsbakad vit fisk, ostron eller lätta, eleganta förrätter med fisk som basingrediens.

Tips

Vänta minst ett år med att öppna vinet så det hinner öppna sig mera. Servera kylskåpskall och låt stå i glaset fem minuter före avnjutning. Dekantera gärna vinet om du serverar det ungt.

Dela med dina vänner