Så här beställer du vin

2016 Verdicchio di Matelica (nr 76487) – Monacesca

142,00 kr

Säljes i kartong om 6 flaskor!

Verdicchio di Matelica är ett härligt fräscht vin med bra balans och toner av päron, vita persikor, citrus, ananas, äpplen och örter.

Beställ här

På 1960-talet letade den italienske affärsmannen Casimiro Cifola efter en plats i Marche i centrala Italien där han kunde göra vin. Platsen som blev vald var Matelica, det bästa läget i en dalgång på Apenninernas östra sida. Namnet La Monacesca kommer från ett gammalt kloster som man har utsikt över och betyder ”klostergården”. Efter mycket experimenterande med olika druvor och kloner bestämde han sig för två sorter, Verdicchio (80% av arealen på totalt 16 hektar) och Malvasia. Som alltid i vinregioner med kuperat land är det ett speciellt mikroklimat som passar druvan Verdicchio bra med svala nätter och varma, torra dagar. Jorden innehåller mycket kalium som har stor betydelse för sockerhalten i frukten samt för att bygga upp styrka i de olika skotten i plantan.

På 80-talet började Casimiros son Aldo på företaget efter framgångsrika studier i agronomi. De började då investera i den senaste tekniken i källaren och det höjde kvalitén ytterligare. Idag är Aldo den ledande producenten i regionen och har fått många utmärkelser världen över för sina enastående viner.

Druvorna plockas för hand i början av oktober och pressas direkt. Efter jäsning vilar vinet på sin jästfällning i rostfria ståltankar till våren då det genomgår naturlig malolaktisk jäsning. Denna Verdicchio di Matelica är ett helt annat vin än de varianter i de lägre prisklasserna som du hittar på Systembolaget.

 

Doft

Ungdomlig doft med toner av päron, vita persikor, citrus, ananas, äpplen och örter.

Smak

Medelfyllig smak med hög syra och toner av gul frukt. Vinet har en angenäm bitterhet som ger vinet ett fräsch avslutning.

Lagring

Bäst 2018-2022. Vinet kan med fördel sparas ett par år då lagring ger vinet tid för att mogna för att den rätta karaktären och djupet i vinet ska komma fram.

Mat

Perfekt till skaldjursrisotto men även till de flesta fiskrätter med feta fiskar. Fungerar även till allehanda pastarätter, ost och lättare kötträtter.

Tips

Servera inte för kallt, 10-12 grader är perfekt.

Dela med dina vänner