Så här beställer du vin

2017 Chablis AOC (nr 82517) – Pinson

199,00 kr

Säljes i kolli om 6 flaskor!

Ett praktexempel på vad Chablis kan erbjuda. Den fina apelsinfrukten men framför allt mineraliteten och den uppfriskande syran gör att vi gärna dricker det här som aptitretare, men ostron, pilgrimsmusslor eller moules marinière till skulle få vinet att sjunga än mer.

Beställ här

Bröderna Laurent och Christophe Pinson är lite av doldisar i Chablis. Deras viner är däremot kända bland världens konnässörer. Trots den lilla och exklusiva produktionen har bröderna vunnit både pris och framgång på de lokala tävlingarna i Chablis. Det kan nämnas att det är svårare att vinna första pris lokalt i Chablis än på de stora internationella tävlingarna.

Vinerna från Pinson präglas av hög koncentration, mineralitet, fräsch frukt och denna precisa ursprungstypiska karaktären som bara ett fåtal producenter kan uppnå.

Årgång 2017 var tufft för vinodlarna i Chablis på grund av frost. Många odlare förlorade en stor del av skörden. Men kvaliteten visar sig bli mycket bra, som tur är för oss som ska njuta av vinerna. Kalla nätter resulterade i fräschare syra en vanligt, samtidigt som den långa mognadsperioden gav viner med bra koncentration och mogen frukt.

 

Doft

Fräsch, ren och inbjudande doft med inslag av mineraler, gul frukt och mogen citrus.

Smak

En mycket ren och frisk smak med goda, saftiga toner av gul frukt och kryddor. Det som gör vinet extra spännande är den tydliga mineraltonen som påminner om våt sten och havssalt. Vinet har ett bra djup, och en aptitretande eftersmak. En härlig Chablis som inte har lagrats på fat och därför på ett tydligt sätt spegla terroiren.

Lagring

Redo att njuta av redan i dag, men vi rekommenderar några år i källaren så att de typiska chablis-egenskaperna får utvecklas.

Bäst 2019-2024.

Mat

Passar mycket bra till ostron och skaldjur utan mycket sötma, men även till fräscha grönsakssoppor, friska sallader och grillade grönsaker.

Tips

Avnjutes i en temperatur på 10-12 grader. Häll upp kylskåpskallt och låt vinet stå i glaset 5-10 minuter och öppna upp.

Dela med dina vänner