Så här beställer du vin

2017 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett (nr 95258) – Joh Jos Prüm

235,00 kr

Graacher Himmelreich Riesling Kabinett har en djup och härlig frukt, fin koncentration och en elegant fruktsötma.

Beställ här

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau.

Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner.

På grund av den kraftiga frosten i april 2017, blev kvantiteten dålig för Mosel detta år. Produktionen var i snitt 25 procent längre än vad den har varit de senaste åren. Men kvaliteten har överlag visat sig bli bra till mycket bra. Sommaren var varm med bra växtförutsättningar, men på grund av regn i september plockade många odlare druvorna tidigt i september, vilket är mycket tidigare än vad de har gjort senaste åren. Odlarna som vågade att vänta, fick mycket hög kvalitet på rieslingdruvorna som gynnades bra av det fina vädret som kom sista halvan av september.

 

Doft

Ung, flörtig och fruktig doft av solmogen stenfrukt, mineral, gula äpplen och vita blommor.

Smak

En frisk, fräsch och medelfyllig smak med härlig syra och fin fruktsötma. Lång och elegant avslutning. Oemotståndligt!

Lagring

Bäst 2019-2031.

Mat

Vinet passar utmärkt till skaldjur och fisk gärna med kryddiga och heta inslag, till asiatisk mat med soya, till salta ostar eller rätter med inslag av liten sötma såsom frukt, bär eller söta såser.

Tips

Vinet vinner på att luftas i karaff en stund innan servering.

Dela med dina vänner