Så här beställer du vin

2017 Mâcon Aux Bois d’Allier (nr 91277) – Domaine Cordier

159,00 kr

Mâcon Aux Bois d’Allier är ett nyanserat och fruktigt vin med toner av gula äpplen, melon, päron, vita blommor, färska örter och inslag av fat.

Domaine Cordier startades 2003 av Christophe Cordier och är idag en liten familjeegendom på ca 12 hektar i Mâconnais i de mellersta delarna av Bourgogne. Anläggningarna ligger utanför byn Pouilly i de södra delarna av området. Cordier har rykte om sig att vara den absolut hetaste och bästa producenten i Mâconnais och deras viner, framförallt Pouilly Fuissé och St. Veran har väckt stort internationellt intresse och fått fina betyg av vinskribenter. Cordiers vingårdar har de bästa lägena på sluttningarna med perfekt solexponering i kalkrika jordar som bidrar till elegans och struktur. Vinerna skördas för hand och med låga skördeuttag. Domaine Cordier har de senaste åren satsat på en mycket modern anläggning med bland annat temperaturreglerad jäsning. Christophe köper även druvor från små vingårdar där han anser att kvaliteten är tillräckligt hög, och ansvarar själv för skörden.

Detta vin kommer från vingården Aux Bois d’Allier. Vingården omfattar 1.66 hektar och ligger med östligt läge på en höjd av 200 meter över havet. Vinstockarna har en ålder av 30 år. Efter handskörd pressades de hela druvklasarna och musten kylstabiliserades. Jäsningen skedde med naturliga jäststammar på träkar. Vinet lagrades sedan på sin jästfällning i ett år på tunnor av trä. En del batonnage (omrörning av jästfällningen) utfördes under tiden. För maximal koncentration gör Christophe en ytterst försiktig filtrering.

Doft

Doften är nyanserad och fruktig med toner av gula äpplen, melon, päron, vita blommor, färska örter och inslag av fat.

Smak

Balanserad och fruktig smak med fräsch syra och fina inslag av fat.

Lagring

Bäst 2019-2022

Mat

Stekt eller kokt fisk med vitvinssås, skaldjur och fräsch kycklingsallad är bra följeslagare.

Dela med dina vänner