Så här beställer du vin

2017 Pouilly-Fuissé La Verchère (nr 72626) – Barraud

329,00 kr

Pouilly-Fuissé La Verchère från Domaine Barraud är ett elegant och komplext vin med en härlig textur och fint integrerad fatkaraktär.

Beställ här

Domaine Barraud ligger i den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais och anses utan tvekan vara en av de bästa producenterna i södra Bourgogne. Allen Meadows, som är ledande vinkritiker för just Bourgogneviner, håller faktiskt Barraud som sin absoluta favorit. Julien Barraud är vinmakare i sjätte generation sedan Jean-Marie Barraud började göra vin här 1890, och bedriver idag jordbruk efter ekologiska principer. Egendomen äger totalt 8,5 hektar vingårdar i Pouilly-Fuissé, Saint-Veran, Mâcon-Chaintré och Mâcon-Vergisson. Vinerna utmärks av en fokuserad frukt och strukturerad karaktär, med bra syra och fint integrerade ekfat.

Kvalitetsmässigt blev årgång 2017 strålande, men dessvärre blev mängden vin minimal. Barrauds Pouilly-Fuissé La Verchère är gjord på druvor från 60-åriga stockar, vilket bidrar till en utmärkande koncentration och fint djup. Vinet fick jäsa naturligt och lagrades sedan tolv månader på franska fat (varav 20 procent var nya) och sedan ytterliagre två månader på flaska. Vingården ligger i en sydsluttning, inte långt från vineriet, med jordmån som är rik på märgel och kalksten.

Doft

Komplex och fruktig doft med inslag av mogen frukt, persika, nektarin, citrus, samt en härlig ton av mineralitet. Det finns även en fin och elegant ton av fat som bidrar till vinets komplexitet.

Smak

Smaken är stor samtidigt som den är elegant och fruktig. Verchère har en härlig rund textur. Bra koncentration med eleganta fattoner, mogen gul frukt och ett långt, torrt avslut med mycket mineraltoner.

Lagring

Bra nu, men vänta gärna två-tre år. Bäst 2019-2026.

Mat

Prova till smörstekt fisk med vitvinssås, gärna med ugnsrostade potatisar och rotfrukter. Gott även till grillad kyckling.

Tips

Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner