Så här beställer du vin

2017 Riesling Tradition (nr 75591) – Philipp Kuhn

Ekologiskt

138,00 kr

SLUTSÅLD!

Riesling Tradition har en aromatisk, intensiv doft med en läcker, fruktsöt ton och inslag av gula äpplen, persikor, päron, papaya, citronzest och mineraler.

Redan 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman med samma namn som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som familjen började fokusera på hög kvalitet. Arbetet har lönat sig, och år 2016 blev Philipp korad till bästa riesling-producent av Vinum. Det är bara en av många utmärkelser han har fått senaste åren.

Druvorna som ingår i Tradition växer på alla tre jordmånsvarianter som kännetecknar Laumersheim: kalksten, löss och kvartssand. Maximalt skördeuttag är 75 hl per hektar. Alla druvorna plockas för hand, och på så sätt reducerar man risken för oxidation eller bakterietillväxt som kan ge både oönskad färg och smaker. Efter att stjälkarna avlägsnats ligger musten kvar ett tag och macererar (lakar ur) smak- och aromämnen från skalen. Sedan skickas allt vidare till de pneumatiska pressarna och pressas skonsamt. Hela vinframställningsprocessen görs med så lite luftkontakt som möjligt, och jäsningen sker i täta ståltankar.

 

Doft

Aromatisk och stor doft med en läcker, fruktsöt ton där du hittar stenfrukter som gula äpplen, röda persikor och gula päron, mango, litchi samt citronzest.

Smak

Vinet är mycket aromatisk, och har tydliga toner av mogen gul frukt, blommor, parfym, lite örter samt kryddor. Jämfört med årgång 2016, är årgång 2017 mer fruktintensiv med lite lägre syra, och vinet blir fylligare. Det har en mycket bra balans, och tack vara den höga syran lyfts frukttonerna fram, och vinets avslut blir både fräscht och långt.

Lagring

Bäst 2017-2022.

Mat

Passar mycket bra som aperitif och sallader, samt rätter av fisk och kyckling. Vinet passar också utmärkt till skaldjur, skagenröra, och olika pastarätter som penne med krämig vitvinssås och rökt lax, spagetti carbonara eller linguine med krämig sås, räkor och avocado.

Tips

Avnjutes i en temperatur på 8-10 grader.

Dela med dina vänner