Så här beställer du vin

2017 Simonsig Chardonnay (nr 2032)

92,00 kr

Torrt och smakrikt med generös fruktighet, integrerade ekfat och en fin balans mellan smörig fyllighet och fräsch syra.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Äntligen är nya årgången av Simonsig Chardonnay här! 2017 blev en av den tre bästa årgångarna sedan millennieskiftet i Stellenbosch. Per Bill (Dina Viner) ger vinet +++ och beteckningen Superfynd! ”Ett runt rikt och bussigt vin med silkig, solmogen frukt, bra balans och inslag av persikor, nektariner, äpple, blommor, mineraler och fat. Levererar lite extra. Köp lådvis om du gillar chardonnay.” Allt om vin utnämner även de vinet till ”Fynd!”. Vi håller med, Simonsig Chardonnay måste vara ett av Systembolagets största fynd på den vita sidan. Vinet har de senaste fem åren vunnit många stora utmärkelser både i Sydafrika och internationellt och då alltid i konkurrens med betydligt dyrare viner. Vinet kommer även att utveckla mycket trevliga toner om du vill spara det några år.

Simonsig vinifierar med klassisk teknik (ingen manipulation). De strävar efter att årligen gradvis öka andelen av vin jäst med vildjäst, nu är andelen 15 procent. Bâtonnage och 25 procent malolaktisk jäsning tillför vinet dess smörighet. Detta omsorgsfullt gjorda vin har sedan jästs och lagrats på franska fat. I denna årgång har man använt druvorna från en relativt ny vingård planterad med tre chardonnay-kloner som används i Bourgogne för tillför vinet ytterligare komplexitet.

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch.  Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt. Simonsig rankas idag som en av de bästa producenterna i Sydafrika. Deras viner åtnjuter många internationella och nationella utmärkelser.

Doft

Ung och fruktig doft med toner av gula äpplen, päron, mango, ananas, citrus, persika, vanilj och ekfat.

Smak

Torrt och smakrikt med generös fruktighet och en fin balans mellan smörig fyllighet och fräsch syra. Vinet öppnar upp med exotisk frukt och släpper sedan fram de franska faten.

Lagring

Dricks med välbehag 2018-2022.

Mat

Grillad kyckling, smakrika fiskrätter och lagrad ost.

Tips

Serveras vid 10-12 grader. Lufta gärna en timme i karaff innan servering för att locka fram ännu fler aromer.

Dela med dina vänner