Så här beställer du vin

2017 Villa Angela Pecorino DOCG (nr 76925) – Velenosi

145,00 kr

Säljes i kolli om 6 flaskor

Villa Angela Pecorino DOCG 2017 är gjord i en aromatisk, torr och fräsch stil med toner av fläderblom, stenfrukt, citrus och mineral.

Beställ här

Velenosi har sin bas i Marche, 25 km från Adriatiska havet i ett bedårande vackert landskap. Egendomen drivs sedan 1984 av Angela och Ercole Velenosi. Angela har blivit en av de mest framträdande kvinnorna i den italienska vinbranschen tack vare sitt innovativa entreprenörskap och vingårdens kontinuerliga kvalitetsarbete.

Druvan pecorino har sin hemvist i Marche, och har fått ett rejält uppsving på senare tid då allt fler upptäckt hur läckra viner resulterar i när den kommer i rätta händer och får växa på hög höjd i svalt klimat. Vinerna utmärks ofta av en torr, elegant och mineraldriven stil. Det finns flera mer eller mindre trovärdiga förklaringar till hur det kommer sig att druvan har samma namn som den berömda fårosten. En av de mer vedertagna är att regionens får förr gick fritt i vingårdarna (pecora är det italienska ordet för får) och då visade ett särskilt intresse för att äta just de gröna pecorinodruvorna.

Druvorna till Villa Angela Pecorino DOCG väljs noggrant ut från vingårdar i Ascoli Piceno och Offida, som ligger 250 meter över havet. År 2011 uppgraderades DOC Offida till den högsta kvalitetsnivån i Italien – DOCG. I samband med detta lanserade Velenosi vinet för första gången. Vinet får jäsa i ståltank med kontrollerad temperatur för att bättre bevara druvans karakteristiska fruktaromer. Jäsningen påbörjas emd naturliga jäststammar tills vinet uppnått cirka 4-5 % i alkoholhalt, varefter utvalda jäststammar tillsätts. När jäsningen är klar lämnas vinet i tanken vid låg temperatur och pumpas sedan över var tredje till var femte dag för att bevara den krämiga struktur som utmärker Villa Angela Pecorino DOCG. Årgång 2017 gav en lite skörd på grund av vårfrosten, men vinerna är av mycket god kvalitet.

Doft

Ren, aromatisk och elegant doft med toner av fläderblom, stenfrukt, citrus och mineral.

Smak

Smaken är torr och fräsch med en läskande syra och en fruktig och balanserad avslutning.

Lagring

Bäst 2018-2021

Mat

Det här vinet avnjuts bäst i stora klunkar till vårens och sommarens primörer, skaldjur, lätta fiskrätter eller bara som det är.

Dela med dina vänner