Så här beställer du vin

2017 Vouvray Clos de Rougemont (nr 99208) – Vigneau-Chevreau

Ekologiskt

169,00 kr

 

Vouvray Clos de Rougemont är Vigneau Chevreaus prestigevin och är gjort på druvor från vingården Abbaye de Marmoutier. Underbar chenin blanckaraktär!

Allt fler vinälskare söker sig till Loire och Domaine Vigneau-Chevreau i Vouvray är ett perfekt exempel på varför. Den lilla familjeproducenten etablerades redan år 1875 och är biodynamiskt certifierade sedan år 1995. Idag äger de idag totalt 33 hektar vingårdar vilket faktiskt motsvarar 25 procent av alla ekologiskt odlade vingårdar i Vouvray. De odlar bara chenin blanc och söker olika uttryck av druva och vingårdsläge i alla sina viner. För att framhäva terroir och komplexitet arbetar de med låga skördeuttag, noggrant arbete för hand, naturlig jäsning och undviker filtrering av vinerna.

Vouvray Clos de Rougemont är egendomens prestigevin gjort på druvor från vingården Abbaye de Marmoutier som har lerkalkig jord. Skörden sker manuellt och vinet får jäsa på sin naturliga jäst i små, begagnade fat. Vinet får sedan ligga på jästfällningen i fat fram till våren, när det buteljeras.

Doft

Ung doft med toner av gula plommon, vit persika, citrus, gula äpplen, våt sten, mineral, örter och lite nötter.

Smak

Vinet är torrt och mycket friskt med en krämig fyllighet. Det är kraftfullt men ändå elegant och precist i sin ungdomliga smak. Mineraliteten visar sig framförallt i den balanserade eftersmaken, och visar tillsammans med frukten och syran att vinet har många år framför sig.

Lagring

Bäst 2019-2025

Mat

Skaldjur av de flesta slag men även fisk har en perfekt partner i vinet. Passar även mycket bra tillsammans med fågel, ostar etc.

 

Dela med dina vänner