Så här beställer du vin

2018 Hiedler Riesling Langenlois (nr 73869) – Weingut Hiedler

Ekologiskt

195,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor!

Riesling Langenlois 2017 har en underbar balans mellan frukt och mogen syra. Vinet har ett torrt anslag och möts på ett underbart sätt av de fruktiga tonerna av mogen mandarin och aprikos.  Ett fräscht och långt avslut med ett salt och mineraligt inslag.

Beställ här

Familjen Hiedler har gjort vin i Langenlois i Kamptal sedan år 1856. Området har utmärkta förutsättningar för att skapa kvalitetsdruvor, med jordmån bestående av kalkhaltig löss från Alperna, blandat med lera och urgamla stenar. Vinrankorna är gamla, vilket gör att rötterna har hunnit hitta vägen långt ner i marken och fångar upp karaktärsdrag från jordmånen. Rankorna är placerade så att druvornas växtzon mognas och utvecklas på ett bra sätt. På dagarna värms luften upp så druvorna mognas, men under natten kommer det kalla viner från norr som kylar ner luften och druvorna svalkas ner och får vila. En utmärkt kallklimatzon med andra ord, med en årlig genomsnittstemperatur om drygt 9 grader Celcius. Hiedlers filosofi är att jobba så nära med naturen som möjligt, utan onödiga ingrepp eller påverkan. En biologisk mångfald är därför en förutsättning, vilket innebär att de jobbar mest möjligt manuellt, de använder endast organiskt kompost, de använder inga bekämpningsmedel och begränsar användandet av koppar så mycket som möjligt. Resultatet är viner som speglar terrorien (växtplatsen).

Druvorna i Hiedler Riesling Langenlois har växt på sluttningar och terrasser i norra delen av Langenlois. Druvorna plockas för hand i mitten på oktober. De avstjälkas försiktigt innan de pressas och slussas vidare till jäsningen – utan att tillsätta sulfiter. Vinet har lagrats i flera månader på jästfällningen i ståltankar.

 

Doft

En generös aromatisk och blommig doft. Du kan även hitta toner av kryddor som enbär och salvia, samt mogna aprikoser, lichi, persikor och citronzest.

Smak

Riesling Langenlois har en mycket fin balans mellan frukt och mogen syra. Vinet har ett torrt anslag som möts på ett underbart sätt av de fruktiga tonerna av mogen mandarin, persikor och aprikos. Ett fräscht, torrt och långt avslut med toner av frukt och mineral.

Lagring

Bäst 2019-2023.

Mat

Perfekt till kryddiga, medelfylliga maträtter. Prova en Ceasarsallad med kyckling eller rökt lax, eller en god salmalax med teriyakisås, finhackad purjolök och rostade sesamfrön.

Tips

Servera vid cirka 7 grader.

Dela med dina vänner